Doi inspectori de la Antifraudă București, acuzați că ar fi luat mită zeci de mii de euro

Procurorii DNA au dispus plasarea sub control judiciar, pentru 60 de zile, a doi inspectori din Direcţia Regională Antifraudă Fiscală Bucureşti, Dragoș Andrei Oltean și Răzvan Conta.

Ei sunt acuzați de DNA că ar fi luat mită zeci de mii de euro de la firme pe care le controlau.

De asemenea, Dragoș Andrei Oltean e acuzat și că ar fi primit 10.000 de euro de la o altă persoană pentru a o ajuta să obțină o diplomă de bacalaureat.

Comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu datele de 07, respectiv 08 decembrie 2023, a inculpaților:

OLTEAN DRAGOȘ ANDREI, inspector în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Regională Antifraudă Fiscală București, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– fals intelectual,
– complicitate la evaziune fiscală (două fapte),
– omisiunea sesizării,
– trafic de influență,
– dare de mită,

CONTA RĂZVAN, inspector în cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală – Direcția Regională Antifraudă Fiscală București, pentru comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– fals intelectual,
– complicitate la evaziune fiscală (două fapte),
– omisiunea sesizării,

O.V., administrator al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– evaziune fiscală (două fapte),

M.L.M., pentru comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

1. În perioadele de 22.08.-25.11.2022 și în cursul lunii februarie 2023, în contextul efectuării unor controale la două societăți comerciale, inculpații Oltean Dragoș Andrei și Conta Răzvan, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins și primit de la reprezentanții firmelor respective, printre care și inculpatul O.V., sumele de 8.000 de euro și 80.000 de lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei doi inspectori în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri, prin diminuarea artificială a cuantumului taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat.
Prin aceste demersuri, cei doi inculpați ar fi facilitat prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 225.913 lei.

2. În cursul lunii mai 2023, inculpatul Oltean Dragoș Andrei ar fi pretins și primit de la inculpata M.L.M. suma de 10.000 euro în schimbul căreia i-ar fi promis acesteia că își va exercita influența pe care ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor funcționari din cadrul unui inspectorat școlar în vederea obținerii în fals a duplicatului diplomei de bacalaureat, în condițiile în care persoana respectivă nu ar fi susținut niciodată examenul respectiv.
În contextul menționat mai sus, la data de 29 noiembrie 2023, inculpatul Oltean Dragoș Andrei ar fi remis suma de bani respectivă secretarului șef al unui colegiu național care ar fi eliberat în fals documentul respectiv.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, cei patru inculpați trebuie să respecte o serie de obligații, între care:
– să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
– să nu depășească limita teritorială a țării decât cu încuviințarea prealabilă a organului judiciar,
– să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta (în cazul inculpaților Oltean Dragoș Andrei și Conta Răzvan).

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

În data de 07 decembrie 2023, procurorii anticorupție au pus în executare un număr de 31 mandate de percheziție ce au vizat sediile unor instituții publice, domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati