Mai multe panouri publicitare în care medicii sunt reprezentanți în posturi de sfinți au apărut în Capitală spre nemulțumirea Bisericii Ortodoxe Române și a primarului general, Gabriela Firea. Campania a fost realizată cu scopul de a le mulțumi medicilor pentru efortul depus în perioada pandemiei.
Primăria Capitalei a reacționat la acest scandal, anunțând că panourile pe care se desfășoară această campanie sunt puse la dispoziția agenției inițiatoare în mod gratuit de către mai multe companii de publicitate, iar pentru mesajul sau imaginile expuse nu a fost nevoie, conform legii, de acordul/avizul autorității publice, dar că va cere eliminarea panourilor.
„Cu toate acestea, având în vedere că atât BOR cât și foarte mulți bucureșteni consideră că aceste imagini sunt jignitoare, Primăria Capitalei va transmite firmelor de publicitate solicitarea de eliminare a acestor reprezentări de pe panourile stradale, care pot fi înlocuite cu imagini care să aducă un omagiu medicilor-eroi fără să lezeze credință trecătorilor”, a transmis Primăria, într-un comunicat remis Ziare.com.
Ce spune BOR?
Biserica a reacționat imediat după apariția panourilor susținând că este vorba despre o blasfemie.
Vasile Banescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că panourile publicitare sunt o „maltratare vizuală a iconografiei creștine”.
„Cred că este vorba despre o ridicolă campanie de promovare a unei viziuni distopice asupra situației provocate de pandemie. O încercare jenantă de rapt simbolic și maltratare vizuală a iconografiei creștine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură și de o ideologie hidoasă care nu știe decât să caricaturizeze creștinismul”, a declarat Vasile Bănescu, potrivit Basilica.ro.
„Cum altfel să explici deificarea iconică a unor personaje care trimit la imaginea medicului sublimată grotesc în aceea a unui «sfânt» cu aer hristic?”, se întreabă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
„Nu este vorba, deci, doar despre un demers blasfemiator, ci și de o ofensă adusă categoriei profesionale atât de onorabile a medicilor, care, ca noi toți, nu se cred cu certitudine sfinți sau mântuitori improvizați și nu pretind un cult public”, a mai spus Vasile Bănescu.