Un procent de 78% dintre români spun că banii reprezintă principalul motiv de ceartă în cuplu, în timp ce 53% consideră că educația financiară poate consolida o relație, arată un studiu realizat de către Unlock Market Research la inițiativa BCR, care arată că planificarea banilor pentru situații neprevăzute este cea mai presantă dorință pentru majoritatea cuplurilor intervievate – 65%, potrivit economedia.ro.
Potrivit studiului, atunci când vine vorba despre economisire, 74% dintre cupluri declară că pun bani deoparte, iar peste jumătate dintre ele folosesc un produs bancar de economisire, cum ar fi conturi de economii sau depozite.
- 66% dintre cupluri evidențiază fondul de urgență ca fiind principala lor prioritate în ceea ce privește economiile.
- 37% aleg să păstreze banii într-un cont curent sau normal.
- 19% preferă să păstreze încă banii în formă cash.
În ceea ce privește gestionarea situațiilor financiare dificile, 65% dintre cupluri afirmă că s-au adaptat și au gestionat împreună schimbările financiare, evidențiind o abordare colaborativă în fața provocărilor. Cu toate acestea, 13% au recunoscut că aceste schimbări au creat tensiuni și dispute, subliniind importanța unui fond de urgență și a planificării financiare.
Studiul mai arată că 80% dintre cupluri declară că își pun veniturile la comun și gestionează bugetul familiei printr-o discuție comună, ceea ce denotă un nivel ridicat de transparență și colaborare în relații, însă expunerea la educație financiară este încă moderată, cu 46% dintre respondenți care caută periodic informații financiare. În plus, o tremie dintre cei intervievați (36%) au ascuns informații despre bani față de parteneri, ceea ce poate duce la neînțelegeri și tensiuni.
Alte concluzii ale studiului:
- Siguranța financiară se află pe locul 4 în lista de priorități atunci când oamenii planifică întemeierea unei familii.
- 1 din 2 persoane intervievate susține că bărbatul trebuie să plătească la prima întâlnire.
- Doar 1 din 5 români mai consideră zestrea ca fiind relevantă în relația lor. Cel mai important argumente pentru zestre rămân proprietățile (casă, terenuri, pământ).
- De regulă, bărbatul câștigă mai mult, dar utilitățile și vacanțele sunt plătite în mod egal.
- Deși clară tendința de a cheltui în mod egal bani pe hobby-uri și dorințe personale, încă se păstrează percepția cum că femeile cheltuiesc mai mult pe dorințe personale (31%) și bărbații mai mult pe hobby-uri (25%).
- Datoriile apropie cuplurile. Majoritatea spune că ele trebuie gestionate împreună (66%).
- Deciziile de investiții riscante se iau mai degrabă împreună (58%).
Cercetarea Unlock Market Research a fost realizată în luna ianuarie 2024, folosind metoda CAWI, pe un eșantion de 600 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani, căsătoriți sau într-o relație și locuiesc cu partenerul.