Într-un vot final marți, plenul va da undă verde noilor norme ale UE pentru a proteja jurnaliștii și activiștii de procesele abuzive care vizează reducerea lor la tăcere.
Legea, convenită cu guvernele UE în noiembrie 2023, îi va proteja pe cei care lucrează în chestiuni de interes public în fața „acțiunilor strategice în justiție împotriva mobilizării publice” (SLAPP).
Legea se va aplica atunci când sunt implicate mai multe țări din UE și va veni în sprijinul jurnaliștilor, activiștilor sau cadrelor universitare care lucrează în domeniul drepturilor fundamentale, al acuzațiilor de corupție sau de dezinformare.
Printre noile garanții menite să prevină tentativele de reducere la tăcere, cazurile nefondate pot fi respinse într-un stadiu incipient. Instanțele pot solicita reclamantului să furnizeze garanții financiare pentru costurile estimate ale procedurilor și pot impune sancțiuni disuasive, cum ar fi plata de despăgubiri pentru daune.
Având în vedere numărul tot mai mare de procese SLAPP din UE, eurodeputații au solicitat în mod constant o mai mare libertate a mass-mediei și o protecție crescută a jurnaliștilor și a activiștilor pentru drepturile omului. Rezoluția Parlamentului din 2021 a inspirat propunerea Comisiei din aprilie 2022.