20 de portrete reunite sub titlul Femeia în universul satului tradițional, expuse în holul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.
„Femeia este al cincilea anotimp, în care natura se odihneşte, amintindu-şi toate florile primăverii, toate privighetorile verii, toţi strugurii toamnei şi toate ninsorile iernii”. Este definiția pe care a dat-o femeii, unul dintre cei mai mari poeți români: Grigore Vieru.
De-a lungul timpului, femeile românce au trăit adevărate tragedii: şi-au pierdut soţii, tații în Primul Război Mondial, au ajuns în prizonierat, au trăit dramele celui de-al Doilea Război Mondial, au fost aruncate în închisorile comuniste, au fost la Canal, au pierdut totul de nenumărate ori și au reușit de fiecare dată să se reinventeze și să o ia de la capăt. Dar cel mai important lucru: au știut să nu își piardă frumusețea interioară. Și-au legat numele de descoperiri importante în domeniul medical, de primele salturi cu parașuta, de prima înscriere la o facultate de drept, de prima notă de 10 în gimnastică și de multe, multe altele. Au scris istorii și au fost alături de soții lor atunci când s-a realizat Marea Unire. De fiecare dată, au purtat cu mândrie costumul nostru popular și l-au făcut celebru. Frumuseţe, graţie, înţelepciune.
Cele 20 de portrete reunite sub titlul Femeia în universul satului tradițional sunt expuse în holul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” și le veți putea admira în perioada 1-31 martie 2024.