Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, spune că unii dezvoltatori imobiliari, nemulţumiţi că nu mai pot construi la fel ca în timpul administraţiilor anterioare, l-au dat în judecată pe el, personal, iar suma cea mai mare care i-a fost cerută drept despăgubire este de 75 de milioane de lei.
El a precizat miercuri, pentru B1Tv, că, în momentul de faţă, Primăria Capitalei este implicată în 300 – 400 de litigii din domeniul urbanismului, iar jumătate dintre aceste procese vin din administraţia anterioară, informează Agerpres.
„Sunt două tipuri de procese. Sunt procesele care vin din administraţia trecută, fie pe PUZ-uri, fie pe autorizaţii; sunt 150 – 200. Surpriza este că noi facem o analiză înainte să reprezentăm. Surpriza este că 50% din oamenii care contestă au dreptate. Şi instanţele le dau dreptate. Adică au fost autorizaţii cu etaje plus, care nu respectau distanţa faţă de vecin, nenumărate.
Şi mai sunt, mergând pe cutumă, sunt oameni, mai ales firme, care cer de la noi ceva. Noi zicem: ‘Nu e legal ce ceri’ şi ei ne dau în judecată, ca să ne oblige. Câteodată mă dau şi pe mine, personal, în judecată. Cel mai mult mi-au cerut mie, personal, 75 de milioane de lei. Mai sunt şi acestea vreo 150 – 200; cam astea sunt litigiile pe urbanism”, a explicat edilul general.
Nicuşor Dan a explicat că aglomerările în trafic sunt generate de faptul că nu au fost respectate prevederile Planului Urbanistic General din anul 2000 şi s-a construit „mult prea dens”, fără să fie prevăzute spaţii verzi sau grădiniţe şi şcoli în noile cartiere.
„Noi vedem cum arată oraşul, vedem aglomerări mari de blocuri în care nu vedem şcoală sau grădiniţă şi vedem că se blochează traficul. De exemplu, în zona dinspre Popeşti, în fiecare dimineaţă e nenorocire, pentru că s-a construit mult prea dens. Şi sunt multe alte locuri în oraş în care s-a întâmplat fenomenul acesta. Noi avem un regulament al oraşului, Planul Urbanistic General din 2000, şi ei (dezvoltatorii imobiliari – n.r.) veneau la Consiliul General şi spuneau: ‘Vreau să construiesc mai mult decât îmi zice PUG-ul’. Sau preluau o fostă bază industrială – e logic să construieşti, să nu avem industrie în mijlocul oraşului – dar e o prevedere legală care spune că, dacă iei o bază industrială şi o transformi în locuire, trebuie să dai fiecărui locuitor de acolo 20 de metri pătraţi de spaţiu verde. Ei nu dădeau. Şi, acum, când am venit să aplicăm în sfârşit legea, ei sunt deranjaţi că şi-au făcut nişte planuri de afaceri pe cum mergea înainte şi nu mai merge acum”, a afirmat primarul general.