Alimentele bazate pe insecte sunt, deocamdată, controversate, dar puțini oameni realizează că au mâncat deja frecvent, fără să știe, insecte și produse rezultate din aceste animale, scrie G4Food.
De exemplu, unul dintre cei mai populari coloranți alimentari, carminul (E120), este un pigment obținut din acidul carminic produs prin zdrobirea femelei insectei cunoscută sub numele de coșenilă, transmite BBC. Cea mai utilizată specie din industrie, Dactylopius coccus, se găsește în America Latină. Insectele sunt crescute în special în Peru, care deține 95% din piață. Carminul este folosit în iaurturi, înghețate, plăcinte cu fructe, brioșe sau gogoși. Mai mult, colorantul este utilizat în industria cosmeticelor, în special în producția de rujuri de buze.
Carminul, utilizat prima dată de azteci și mayași, continuă să fie folosit la scară largă astăzi deoarece este un aditiv natural, stabil și sigur. Mai mult culoarea colorantului nu este afectată semnificativ de lumină sau căldură. Totodată, alternativele populare la carmin sunt produse obținute pe bază de petrol sau cărbune.
Totuși, sunt voci care critică producătorii de alimente pentru faptul că nu descriu exact produsul la ingrediente, folosind denumiri alternative precum „roșu natural 4”.
Recent, a crescut numărul coloranților naturali de culoare roșie care nu sunt produși din insecte, iar unele companii, precum Starbucks, au renunțat la carmin în favoarea acestora, tocmai pentru a evita controversele.
În industria dulciurilor este folosit, de asemenea, șelacul, o rășină naturală produsă de insecta Kerria lacca, care trăiește în India și Thailanda, potrivit McGill University. Șelacul este utilizat ca agent de glazurare pentru comprimate în industria farmaceutică sau pentru dulciuri precum jeleuri sau bomboane.
Mai mult, L-cisteina, un aminoacid folosit în industria de panificație, este extras inclusiv din chitină de insecte, pene de animale sau fire de păr.
Totodată, mierea și polenul sunt produse de albine, care sunt tot insecte.
Insectele, parte integrantă din materiile prime folosite pentru produsele destinate consumului uman
Nu în ultimul rând, oamenii consumă foarte multe insecte, fără să știe, care sunt conținute de ingredientele și materiile prime folosite în industrie. De exemplu, Uniunea Europeană și SUA permit până la 75 de fragmente de insecte în 50 de grame de făină de grâu, iar la ciocolată sunt permise până la 60 de fragmente la 100 de grame. Mai mult, la ciupercile conservate sunt permise, de către Food and Drug Administration (FDA), 100 de ouă de muște mici la suta de grame.
În cazul grâului, de exemplu, când este adus de la câmp acesta nu conține multe insecte, dar animalele se dezvoltă în spațiile de depozitare, potrivit unui specialist din industria locală. „Dar întotdeauna marfa care e încărcată în vapor este fumigată. Nu mai ajunge cu insecte vii la destinație”, a declarat, pentru G4Food, persoana respectivă.
Procesul de fumigare constă în eliminarea paraziților din materiile prime precum cereale, condimente, fructe uscate, plante medicinale, cacao sau nuci, potrivit companiei SIAD România.