Un loc nou pentru pasionații de gaming se va deschide în București

Asociația Arhivelor și Proiectelor de Conservare a Jocurilor Video (AAPCJV) anunță lansarea unei inițiative ambițioase, crearea unui muzeu dedicat jocurilor video în București: Video Games Museum.

Această inițiativă, susținută de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) și de donații private, își propune să păstreze moștenirea jocurilor video din România și din lume ca fenomen cultural care a influențat generații întregi de la creearea sa.

Muzeul jocurilor video este programat să se deschidă oficial în ultimul trimestru al anului 2024. Locația muzeului va fi anunțată în curând, susțin coordonatorii asociației.

Pentru această inițiativă, AAPCJV l-a angajat pe Andreas Lange, directorul ComputerSpieleMuseum din Berlin, cel mai mare muzeu de jocuri video din Europa, să se alăture echipei de proiect și să fie responsabil pentru aripa universală a muzeului.

Muzeul Jocurilor Video va oferi vizitatorilor o călătorie captivantă prin istoria jocurilor video, prezentând evoluția jocurilor video de la pixeli simpli la universuri fascinant de complexe. Expozițiile vor prezenta o varietate de artefacte, inclusiv console, software original, artă  conceptuală și interviuri cu dezvoltatori, creând o experiență educațională captivantă pentru oameni de toate vârstele.

“România merită să apară pe harta internațională a țărilor care au deja un muzeu dedicat gaming-ului. Nu doar prin moștenirea lăsată de pasionații și dezvoltatorii români de jocuri și hardware,ci mai ales pentru că există un interes crescut din partea brandurilor și companiilor de a se implica activ în lumea jocurilor, pentru a accesa noi audiențe”, a declarat Vlad Popovici, expert în industria jocurilor de noroc.

„Jocurile interactive sunt cele care ne deosebesc de primate. De la începurile homo sapiens, oamenii s-au jucat analog. În ultimii 50 de ani,am început să ne jucăm digital, iar realitățile noastre se succed de la virtual la real. Avem pe telefon și noul Flappy Bird,și eterna Princess Peach. E absolut normal să fii nostalgic,și e în regulă să crezi că ești un personaj din jocuri video. Imaginați-vă o călătorie de la Pong la Mario,un Xbox, lângă un Tetris,care e vis-a-vis de un Solitaire, unde două mișcări la stânga duc la Quake,și unde deasupra este Prince of Persia văzut prin noul Apple Vision. Istoria interactivă a umanității în RGB, cu sute de console și mii de jocuri. Acesta va fi Video Games Museum”, a menționat Miloš Jovanović, director de creatie, Co-fondator AAPCJV și gamer din anii 70.

„Suntem încântați să lansăm acest proiect emblematic care marchează recunoașterea jocurilor video ca elemente fundamentale ale culturii contemporane. Muzeul Jocurilor Video va fi un spațiu unde pasionații de toate vârstele pot explora,învăța și găsi inspirație în istoria și arta jocurilor video. Această inițiativă subliniază angajamentul nostru de a recunoaște și de a sărbători jocurile video nu doar ca formă de divertisment, ci ca parte importantă a patrimoniului cultural,care influențează generații întregi”, a precizat Adrian Ștefănoiu, veteran în industria de entertainment și publicitate, co-fondator AAPCJV.

Prin colaborarea cu RGDA și cu sprijinul liderilor industriei de gaming din România, muzeul va sublinia contribuțiile semnificative ale dezvoltatorilor români la industria globală a jocurilor video, prin aripa dedicată jocurilor create în România.

Sursa foto : Facebook / Happening

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati