Casa Tradițională “Ilie Micu”, adusă din localitatea Frătești, Giurgiu, a fost relocată în orașul Măgurele din Ilfov în acest weekend.
Sâmbătă, 6 iulie 2024, echipa Consiliului Județean Ilfov, prin Centrul Județean Pentru Cultură Ilfov împreună cu Primăria Orașului Măgurele și Asociația Monumente Renăscute, a restaurat un muzeu al tradițiilor, alături de voluntari.
- Sute de voluntari – adulți și copii, printre care și copiii din cadrul DGASPC Ilfov (Centrele Săftica și Domnești) – au participat la reconstrucția pereților casei vechi din 1932, care au fost reumpluți cu pământ și paie.
Această inițiativă a avut drept scop conservarea și consolidarea istoriei, a tradiției și a culturii, păstrarea patrimoniului național, promovând voluntariatul care unește comunitatea și creează legături trainice.
- „Pe vremuri, când o familie își construia casa, tot satul se aduna la clacă. Puneau mână cu mână și o ridicau cu toții în numai câteva zile. Așa arăta o comunitate. Astăzi, reclădim această tradiție. Este motivul pentru care i-am invitat și pe copiii din cadrul DGASPC, alături de voluntarii din Ilfov. Fiecare mână cu lut și paie va sta drept mărturie a efortului depus de voluntari pentru reclădirea Casei Tradiționale “Ilie Micu””, a precizat Președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma.
Fiecare mână cu lut și paie va sta drept mărturie a efortului depus de voluntari
Specialiștii în artă susțin că picturile și elementele de decor fac din această casă relocată în Ilfov un Voroneț al caselor interbelice din Muntenia.
- Este a doua casă tradițională relocată în Ilfov, după Casa Frusina din Corbeanca.