(P) Cât de mult influențează evenimentele majore sportive piața de pariuri la nivel global?

În 2024, lista evenimentelor sportive urmărite la nivel mondial include Campionatul European de Fotbal, Copa America, Jocurile Olimpice, cele patru turnee de Grand Slam, Super Bowl, finală Champions League, Kentucky Derby și cursele de Formula 1. Aceste evenimente se desfășoară de-a lungul anului, în sporturi precum fotbal, baschet, tenis, natație, curse de cai, ciclism, curse auto, rugby, golf, fotbal american, sporturi extreme, hochei pe gheață, cricket, baseball, atletism și alte discipline sportive.

În ultimii ani, platformele online de pariuri au crescut în preferințele pariorilor, în special în perioada 2020-2021, pe fondul crizei sanitare. Astfel, din ce în ce mai mulți operatori de casino, precum Ice Cazino, au început să lanseze și secțiuni dedicate pariurilor sportive. Drept urmare, numărul pariorilor sportive online a ajuns la 176 milioane în 2024, iar tendința de creștere se menține și în anul următor, când numărul acestora va ajunge la 210 milioane.

Cu ocazia marilor evenimente sportive și pe fondul creșterii numărului de utilizatori de servicii de internet (7.41 miliarde)  în timpul acestor competiții de anvergură mondială, numărul pariorilor crește. La această creștere contribuie și alți factori, printre aceștia numărându-se opțiunile de pariere live, streamingul live TV și posibilitatea de a paria contra altor pariori, nu doar a casei de pariuri.

Care sunt evenimentele sportive care dictează trendul la agențiile de pariuri?

Fotbalul contorizează cel mai ridicat număr de fani ai unui sport la nivel global, cu 3.5 miliarde de pasionați. Evenimentele din acest sport, în special Campionatele Europene și Mondiale, finalele Champions League și Uefa League, derby-urile din Premier League, La Liga, Bundesliga, Ligue 1, Serie A și turneele echipelor de top cresc în mod considerabil numărul pariorilor.

Boxul este un alt sport cu un număr impresionant de fani (peste 388 milioane), dar care crește până la 2 miliarde de persoane în timpul meciurilor cu impact global. Printre cele mai importante meciuri de box din ultimii zece ani se numără lupta dintre Mayweather și Pacquiao în 2015, cea a lui Anthony Joshua cu Vladimir Kliciko sau meciul dintre Tyson Fury și Deontay Wilder.

Alte discipline sportive cu un impact major în creșterea numărului de pariuri sunt cricket-ul, tenisul, cursele de cai, fotbalul american și rugby-ul. De asemenea, în ultimii ani, sporturile electronice și finalele de DOTA, CSGO, Fornite și alte esports au atras atenția pariorilor. Raportat la viitor, tendința pe piața de pariuri este cât se poate de clară, boxul, fotbalul, tenisul, baschetul, esports și MMA figurând în topul sporturilor cu o evoluție pozitivă la nivel de urmăritori și pariori.

În ce mod influențează evenimentele sportive tendințele la pariuri?

Emulația din jurul evenimentelor majore sportive este transpusă în cote mai mari din partea agențiilor de pariuri, de extinderea numărului de piețe de pariere și de acordarea unui număr mai mare de bonificații (free bet-uri, pariuri fără riscuri, bonusuri acumulator, etc). Casele de pariuri creează variante de pariuri unice, adaptate acestor competiții, ceea ce conduce la creșterea nivelului de interes din partea celor care pariază.

Pariorii au tendința în cazul acestor evenimente să parieze mai mult împotriva curentului, înregistrându-se schimbări la nivel de comportament de pariere. Factorul social, din ce în ce mai prezent în mediul online, contribuie la aceste schimbări comportamentale. De exemplu, rețelele de socializare reprezintă una dintre modalitățile de influențare a comportamentului de pariere.

Pariorii, văzând faptul că prietenii reali ori virtuali plasează mize cu valori mai ridicate pe anumite rezultate, manifestă dorința de a le urma exemplul. Desigur, o astfel de mentalitate duce la creșterea în mod exagerat și artificial a cotelor, ceea ce îi poate avantaja doar pe pariorii avansați, care pot profita de aceste fluctuații.

Pe parcursul acestor competiții sportive majore, numărul pariurilor live crește în comparație cu cel al pariurilor pre-meci. Acesta este și unul dintre motivele pentru care agențiile de pariuri lansează opțiuni de pariere disponibile doar în timpul acelor meciuri. În mod automat, unul dintre efectele pozitive ale acestei emulații este reprezentat de creșterea veniturilor caselor de pariuri.

De exemplu, în 2024, site-urile de profil din acest domeniu se așteaptă la venituri de 45.9 miliarde de dolari. Tendința de evoluție pozitivă va continua și în anii următori, atunci când valoarea încasărilor se va cifra la 65.6 miliarde de dolari. Un alt aspect legat de impactul acestor competițîi importante asupre pieței de pariuri este evidențiat de acoperirea media, care este mult mai ridicată în comparație cu alte evenimente din aceste sporturi.

Implicarea media în relatarea acestor evenimente are efecte asupra percepției publice; cu cât evenimentul sportiv este mai important, cu atât publicul este mai interesat. Într-un final, dinamica legată de acest gen de evenimente are efecte și asupra modelelor strategice de pariere. Acest lucru se aplică în special în cazul pariorilor cu experiență, care știu cum să profite de fluctuațiile de cote și de oportunitățile oferite de cele mai importante evenimente din sport.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati