Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă a vorbit, în discursul rostit la deschiderea anului şcolar la un liceu din Sebeş, judeţul Alba, despre importanţa evoluţiei sistemului de educaţie, arătând că şcoala nu trebuie să îi oblige pe elevi să memoreze informaţii, ci să le ofere „un fundament pentru a reuşi în viaţă”, potrivit news.ro.
- „Ultimii ani au arătat cât de important este să ne adaptăm provocărilor. Şcoala românească nu are voie să rămână în urma realităţilor sociale şi economice. Un sistem de educaţie performant este capabil să anticipeze evoluţia unei societăţi şi care vor fi în viitor necesităţile economiei într-o perioadă în care tehnologia evoluează rapid. Prioritatea noastră ca stat şi societate trebuie să fie tânăra generaţie, cum îi oferim cele mai bune condiţii de formare şi educaţie, cum ne protejăm copiii şi tinerii de riscurile prezentului şi cum îi pregătim pentru viaţă”, a declarat el.
Nicolae Ciucă a precizat că şcoala nu trebuie să îi facă pe copii să memoreze lucruri.
„Îmi permit să am un sfat pentru dumneavoastră: Nu vă bazaţi doar pe lucrurile pe care le învăţaţi la şcoală! Priviţi în jur vedeţi cum se schimbă lumea ş vedeţi noi oportunităţi şi noi preocupări. Peste jumătate din locurile de muncă pe care le veţi avea peste 10 ani aproape că nu există astăzi, în ideea că nu au apărut încă pentru că necesităţile economiei care vor cere aceste locuri de muncă nu au apărut încă. (…) Cheia succesului nu este simpla acumulare de cunoştinţe, ci capacitatea de a dezvolta gândirea critică, abilităţile practice şi de a forma caractere. Şcoala nu trebuie să oblige elevii să memoreze informaţii, ci să le ofere opţiuni, să le dezvolte aptitudinile şi să îi ajute să fie buni în domeniul pe care îl vor alege în viitor, când vor intra în piaţa muncii şcoala trebuie să le ofere tinerilor un fundament pentru a reuşi în viaţă. Cred că învăţământul dual este o opţiune de viaţă care oferă aceste lucruri”, consideră licderul liberal.
El a spus că de-a lungul anilor în învăţământul din România s-au făcut greşeli, dar în ultimi ani unele lucruri s-au îmbunătăţit, iar altele „aşteaptă să se îmbunătăţească”.
Ciucă a subliniat că „una dintre neîmplinirile din trecut a fost închiderea şcolilor profesionale”.