Recomandările IGSU pentru populație, în contextul avertizărilor meteo

Începând cu de duminică dimineaţă, în contextul avertizărilor meteorologice şi hidrologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, de COD GALBEN şi PORTOCALIU, pentru prevenirea apariţiei unor efecte negative sau diminuării intensităţii acestora, au fost luate următoarele măsuri:

– activarea Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CNCCI) la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei (CJCCI), pentru monitorizarea atentă şi permanentă a situaţiei din teren şi intervenţia rapidă în caz de necesitate;
– creşterea capacităţii operaţionale la toate inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă aflate sub cod portocaliu;
– verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice şi a zonelor cu risc din albiile râurilor;
– asigurarea serviciului de permanenţă la nivelul tuturor autorităţilor administraţiei publice locale;
– dislocarea unor echipaje de intervenţie în zonele de risc, precum şi prealertarea echipajelor aeriene.

„Astfel, autorităţile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluţia fenomenelor meteorologice şi hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.

Îndrumăm cetăţenii ca în cazul creşterii debitelor pe râuri sau pârâuri să nu traverseze cursurile de apă şi să se menţină la distanţă de maluri. Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curăţarea şanţurilor şi a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.

În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcţie ce pot fi uşor dislocate.

Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundaţii sau vizate de avertizări meteo şi să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenţionează să plece la drum.

Platforma naţională de pregătire pentru situaţii de urgenţă (https://fiipregatit.ro) şi aplicaţia DSU sunt sursele oficiale de unde puteţi afla măsurile de comportare ce trebuie adoptate înainte, pe timpul şi după producerea unei situaţii de urgenţă”, a transmis IGSU.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati