Recomandările unui specialist: Meniul copiilor cu diabet, stabilit de medicul nutriționist

Gabriela Berechet, doctor inginer în industria alimentară, a subliniat importanța rolului medicului nutriționist în stabilirea meniului pentru copiii cu diabet.

„Într-o asemenea situație, doar medicul nutriționist stabilește meniul”, a afirmat Berechet.

Aceasta a explicat că este esențial să existe un raport corect de glucide, specificând că medicul decide câtă pâine, cartofi, paste, orez sau fructe poate consuma un copil pe parcursul unei zile.

„Vorbind despre alimentele incluse în meniu, este important să luăm în considerare valoarea energetică, incluzând nu doar zahărul, ci și lactoza, fructoza și zaharoza, toate fiind glucide care trebuie monitorizate atent”, a adăugat Berechet.

Aceasta abordare este esențială pentru gestionarea sănătății copiilor cu diabet, asigurându-le o alimentație corespunzătoare și echilibrată.

Pe de altă parte, ea a precizat că nu au existat în spitale cazuri de alimente care să nu fi respectat standardele de calitate.

„Nu, noi lucrăm în bucătărie cu alimentele pe care le produce industria și acolo se lucrează cu oameni. În momentul în care am sesizat o neconformitate a fost informat furnizorul și a fost returnat și s-a înlocuit. Se întâmplă lucruri, dar este în firescul lor”, a afirmat aceasta.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței „Gustos și sănătos în farfuria de spital”, care vizează îmbunătățirea alimentației în spitale. Primul spital din România care a beneficiat de schimbările aduse de acest proiect este Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” din București.

În timpul celor 8 luni de implementare, o echipă formată din experți în nutriție, bucătari, medici pediatri și gastroenterologi a reconfigurat listele de ingrediente, a schimbat procedurile de gătit și a optimizat modul de transportare a mâncării pe secție. Astfel, echipa a reușit să implementeze un nou meniu echilibrat din punct de vedere nutrițional și adaptat nevoilor micilor pacienți.

Proiectul din Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” este unul pilot, urmând să fie extins și în alte spitale de pediatrie din România, primul pe listă fiind Spitalul de Pediatrie Pitești.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati