Ce se va întâmpla cu Spitalul Modular Pipera, abandonat după pandemie

Spitalul Modular Pipera, construit în administrația Gabrielei Firea, a rămas abandonat după ce a funcționat, pentru scurt timp, în timpul pandemiei COVID-19, potrivit Buletin de Bucuresti.

Impropriu-spus spital, susține actualul primar, care explică cum înșiruirea de containere ar fi trebuit să fie doar organizarea de șantier pentru construcția Spitalului Metropolitan.

În prezent, există două scenarii pentru ce se va întâmpla cu terenul de zece hectare unde sunt amplasate containerele și unde ar fi trebuit construit mult-așteptatul spital metropolitan.

Fie se va construi un „spital modular adevărat”, fie se va organiza o autobază, declară Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă.

Ce se va întâmpla pe terenul de zece hectare

Din cele zece hectare ale terenului, cinci reprezintă fosta autobază Pipera a STB, iar celelalte cinci au fost primite de la stat pentru construirea spitalului metropolitan, explică Nicușor Dan.

Actuala administrație are două idei pentru terenul respectiv, „asupra cărora vom tranșa curând”, declară edilul.

A doua opțiune este construirea unui „spital modular adevărat” unde ar urma să fie mutată activitatea altor unități medicale din Capitală, odată cu începerea lucrărilor de consolidare.

Spitalul Modular Pipera s-a născut din planurile Gabrielei Firea de a construi un spital metropolitan. Proiectul-mamut, de care ar fi trebuit să beneficieze „peste 300.000 de pacienți anual”, a rămas la stadiul de machetă.

Deși Primăria Capitalei nu avea banii necesari pentru construirea spitalului și a construcțiilor adiacente, un miliard de euro conform studiului de fezabilitate, un șantier s-a deschis în iulie 2020, cu puțin timp înainte de alegerile locale din acel an. O lună mai târziu, primăria anunță că are conturile blocate.

Şi Spitalul Modular Pipera a fost deschis cu cântec. În 8 mai 2020, Firea anunţa inaugurarea spitalului, ca secţie externă a Victor Babeş, deși lucrările nu erau gata, iar muncitorii încă mișunau pe șantier. Spitalul a fost deschis, de fapt, abia pe 8 august 2020, după ce a primit toate avizele.

Din moment ce construcția a fost realizată pe baza unei înțelegeri verbale, PMB nu a plătit lucrările, motiv pentru care containerele aparțin Companiei de Consolidări, intrată în proces de lichidare.

Companie gestionată de lichidator solicită primăriei să plătească cele 16 milioane lei investite pentru amenajarea containerelor, susține Nicușor Dan.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati