„A avut tot ce voia, mai puțin ce-i trebuia”. O nouă clinică de psihiatrie pediatrică în cadrul Spitalului Obregia, proiect marca Fundația Metropolis

Fundația Metropolis și-a propus să construiască cea mai mare clinică de psihiatrie pediatrică din România, în cadrul Spitalului Obregia, cu o investiție estimată la peste 7 milioane de euro. Această inițiativă face parte din programul „Spitale Publice Din Bani Privați” și are ca scop îmbunătățirea tratamentului copiilor cu probleme de sănătate mintală.

  • În acest scop, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, Fundația Metropolis a lansat campania „A avut tot ce voia, mai puțin ce-i trebuia”.

Creșterea alarmantă a cazurilor de afecțiuni mintale în rândul copiilor și adolescenților din România a devenit o urgență națională.

Conform Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în România, numărul tinerilor afectați de tulburări psihice este în creștere, iar Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” a tratat doar în 2022 peste 5.000 de copii. Din păcate, capacitatea actuală a instituțiilor nu răspunde adecvat acestei cereri crescânde.

1 din 2 adolescenți români a avut cel puțin o dată gânduri de suicid

În România, rata sinuciderilor la adolescenții sub 15 ani este de 2,3 ori mai mare decât media europeană.

Statisticile locale arată că 1 din 2 adolescenți români a avut cel puțin o dată gânduri de suicid, semnificativ mai mult decât media europeană. Depresia și tulburările de dispoziție sunt principalii determinanți ai suicidului la tineri.

Proiectul de construcție a noii clinici de psihiatrie pediatrică

Fundația Metropolis, prin inițiativa sa,Spitale Publice Din Bani Privați” a demarat un proiect ambițios de construcție a unei noi clinici de psihiatrie pediatrică în cadrul Spitalului Obregia, cu o investiție totală estimată la peste 7 milioane de euro. Aceasta va fi cea mai mare clinică de acest tip din România și va include facilități moderne pentru tratamente complexe, terapii de grup, evaluări psihologice și tratamente pentru tulburările cauzate de consumul de substanțe psihoactive.

Termenul de finalizare este prevăzut pentru 2026, iar fondurile necesare vor acoperi atât construcția propriu-zisă, cât și facilitățile esențiale pentru funcționarea clinicii.

”Am renovat, utilat, făcut acțiuni în 33 de spitale din țara asta. Acum plecăm la un nou drum, construim un spital de la zero. De început, știm cum începem. Neavând întreaga sumă, nu știm când o sa terminăm. Să ne ajute Dumnezeu” a declarat Codin Maticiuc, inițiatorul proiectului Spitale Publice din Bani Privați.

După finalizarea lucrărilor, clădirea va fi integrată în structura spitalului public.

Proiectul de construcţie a unui nou corp de spital de psihiatrie pediatrică, în incinta Spitalului „Obregia”, a fost lansat miercuri seară, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenţi premierul Marcel Ciolacu şi primarul Capitalei, Nicuşor Dan.

Proiectul va fi realizat în baza unui protocol de colaborare între Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti şi Fundaţia Filantropică Metropolis.

Nicuşor Dan a precizat că în cadrul Spitalului Obregia, administrat de Primăria Capitalei, există o secţie de psihiatrie pediatrică, „depăşită” însă din cauza creşterii numărului de tulburări psihice în rândul copiilor şi adolescenţilor.

El a mulţumit fundaţiei Metropolis pentru iniţiativa pe care o demarează şi a încurajat donaţiile, astfel încât proiectul să fie finalizat cât mai rapid.

„Niciodată nu sunt destui bani. Primăria Municipiului Bucureşti, în cele 19 spitale şi în unităţile sanitare din şcoli, dă cam 75 de milioane de euro pe an. Facem banca de ţesuturi acum, dar nu sunt bani pentru toate investiţiile şi de aceea, în mod evident, când un privat vine şi spune ‘Vreau să te ajut’, nu poţi să spui decât ‘Desigur! Cu mare plăcere. Cu ce pot eu să te ajut la rândul meu?’. Sănătatea mintală e o problemă care creşte, în special în rândul copiilor şi adolescenţilor şi ea trebuie adresată aşa cum se cuvine. Avem specialiştii, nu avem locaţia potrivită şi sperăm ca în cel mai scurt timp să o avem”, a spus Nicuşor Dan.

”Dacă vrem să mai corectăm din derapajele administraţiei locale şi centrale, e nevoie de o componentă civică în societatea civilă”

Pe de altă parte, el a pledat şi pentru o componentă civică „mai puternică” în rândul societăţii civile.

„Este foarte bine că există fundaţii, asociaţii, structuri civice care merg mult în zona socială; adică sunt mai buni decât statul pe categorii vulnerabile. Lucrează mai repede decât statul, sunt mai dinamici decât statul. Foarte bine. Însă, să nu uităm că societatea civilă are două componente; una este cea socială, cealaltă este cea civică. Din păcate, cu tot cadrul pe care statul îl oferă, partea civică din societatea civilă este într-o mare, mare suferinţă. Abia, abia mai pâlpăie, Să reflectăm cu toţii la chestiunea asta. Pentru că dacă vrem să mai corectăm din derapajele administraţiei locale şi centrale, e nevoie de o componentă civică în societatea civilă”, a spus edilul general.

Preşedintele Fundaţiei Metropolis, Codin Maticiuc, a declarat că Primăria Capitalei va asigura terenul şi autorizaţiile necesare proiectului, despre care a spus că va fi „unic” în România.

„ASSMB a acceptat ca o fundaţie ca noi să construiască un proiect unic în România, în curtea unui spital pavilionar. Ne-a pus la dispoziţie terenul; absolut toată deschiderea, tot ce înseamnă autorizaţii. Eu am spus: ‘Domnule primar, aici vrem să construim un spital’ şi a zis ‘Minunat’. ‘Ştiţi, nu avem fondurile’. ‘Cred că le veţi strânge’. Pentru mine asta înseamnă un partener. Un om care a crezut în acest proiect şi crede că acolo vom construi şi vom face un proiect unic în România şi care va da tonul şi în Europa”, a spus Codin Maticiuc.

Campania de strângere de fonduri „A avut tot ce voia, mai puțin ce-i trebuia”

Lansată simbolic pe 10 octombrie, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, campania are scopul de a sensibiliza publicul cu privire la importanța sănătății mintale și de a mobiliza resursele necesare pentru construirea unei noi clinici de psihiatrie pediatrică.

Dezvoltată în parteneriat cu agenția Jam Session Agency, campania își propune să ajungă la un public cât mai larg, printr-o abordare multi-canal ce include spoturi TV, video-uri digitale, reclame radio, outdoor, parteneriate cu influenceri și o prezență constantă pe rețelele de socializare.

Fundația Metropolis și agenția Jam Session Agency invită companiile, ONG-urile și cetățenii să se alăture efortului colectiv de a sprijini această cauză vitală.

Despre Fundația Metropolis

Cu o tradiție de peste 20 de ani în domeniul asistenței sociale, Fundația Metropolis s-a angajat în mod constant să sprijine copiii vulnerabili și să îmbunătățească sistemul de sănătate publică din România. Prin inițiativa #SpitalePubliceDinBaniPrivati, fundația a investit peste 5 milioane de euro în renovarea și dotarea a 33 de spitale din 18 orașe, având un impact pozitiv asupra a mii de pacienți.

Viziunea Fundației Metropolis rămâne aceea de a crea un sistem medical și social capabil să ofere sprijin tuturor categoriilor vulnerabile, în special copiilor, care reprezintă viitorul societății. Prin proiectele sale, fundația urmărește să asigure condiții optime de tratament și integrare socială pentru toți copiii, indiferent de provocările cu care se confruntă.

Te invităm să te alături şi canalului News Bucuresti de Whatsapp, unde vei primi cele mai noi informaţii despre Bucureşti şi Ilfov!

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati