Rezultate preliminare în R. Moldova. Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo intră în turul doi. Referendumul pro-UE trece la limită

Scor extrem de strâns la alegerile din Republica Moldova, unde cetățenii au fost chemați duminică la vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, dar și pentru un referendum istoric, în care să-și exprime opțiunea pentru modificarea Constituției în vederea integrării țării în UE. 

Răspunsul DA la referendum înregistrează un avans lent în momentul în care mai sunt de prelucrat datele din 35 de secţii de vot, toate din diaspora: 50,08 la sută răspunsuri DA faţă de 49,92 la sută răspunsuri NU, după prelucrarea a 98,42 la sută din voturi (2.184 de secţii de vot din 2.219). Practic, diferenţa o face în acest moment 2.285 de voturi.

  • Prezența la referendum a fost de 49,81%, a anunțat Comisia Electorală Centrală, care a precizat că scrutinul este valid.

Votanții moldoveni au avut de răspuns la următoarea întrebare la referendum:

„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”

La prezidențiale, Maia Sandu (41,92%) intră în turul 2 cu candidatul susținut de Rusia, Alexandr Stoianglo (26,35%)

În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, lucrurile sunt mai clare. Pe 3 noiembrie, intră în turul al doilea actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu şi candidatul prorus susţinut de socialişti Alexandr Stoianoglo.

  • Maia Sandu a câştigat detaşat primul tur, cu 42,02 la sută din voturi, în timp ce fostul procuror Alexandr Stoianoglo are 26,29 la sută, după prelucrarea datelor primite de la 98,42 la sută din secţiile de vot. Următorii candidaţi clasaţi sunt Renato Usatîi cu 13,73 la sută, Irina Vlah cu 5,44 la sută, Victoria Furtună 4,50 la sută, Vasile Tarlev – 3,22 la sută, Ion Chicu – 2,08 la sută. Ceilalţi patru candidaţi au sub 1 la sută.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati