În România există la ora actuală aproximativ 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne de foc, adică jumătate din total, iar 80.000 sunt localizate în București și Ilfov. 7.300 dintre gospodării sunt locuite de familii vulnerabile, care nu au bani nici măcar pentru aceste lemne, iar încălzirea pe timpul iernii este o problemă acută, arată datele centralizate de Asociația Energia Inteligentă și Crucea Roșie Română.
Asociația Energia Inteligentă a lansat miercuri, la București, cea de-a doua ediție a proiectului „Case cu Căldură” prin care își propune să vină în sprijinul unor familii aflate în dificultate, prin distribuirea de lemne de foc necesare încălzirii locuințelor pe timp de iarnă.
Prima beneficiară în acest an a fost Ioana Moise de 75 de ani, care locuiește într-o casă mică din sectorul 3 al Capitalei, printre blocuri, la doar 5 minute de mers pe jos de la stația de metrou Dristor. Ea este singură și nu are alt venit cu excepția ajutorului social.
„Iarna fac focul doar seara și păstrez căldura până a doua zi seara. Mai pun o haină pe mine. Mă costă 1.400 de lei lemnele pentru o iarnă”, spune ea.
Nu este un caz aparte, astfel de situații sunt frecvente în marile orașe, ceea ce fac să adâncească discrepanța dintre imaginea ideală a unei mari metropole și realitatea care se găsește nu departe de centrul capitalei, spun reprezentanții asociației.
În cadrul acestei acțiuni a fost lansat „Registrul Caselor fără Căldură”, realizat de Asociația Energia Inteligentă în parteneriat cu Crucea Roșie Română, o situație la nivel național, structurată pe județe, a locuințelor care folosesc ca sursă de încălzire sobe pe lemne, locuite de persoane sau familii vulnerabile precum bătrâni, persoane cu handicap, familii monoparentale sau familii cu copii numeroși și posibilități materiale limitate.
Încălzirea cu lemne este cea mai răspândită modalitate a oamenilor de a se încălzi în România.
Potrivit unei estimări a Asociației Energia Inteligentă, în România există la ora actuală aproximativ 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemne de foc, dintre care circa 80.000 sunt localizate în București și Ilfov.
Peste 7.300 sunt locuite de familii vulnerabile, pentru care încălzirea locuințelor este o problemă reală.