Calitatea aerului s-a deteriorat semnificativ în București. Sistemele de încălzire din locuințe au agravat situația

Poluarea din București ne afectează tuturor sănătatea. Calitatea aerului s-a deteriorat semnificativ, iar unii au pornit sistemele de încăzire din locuințe cu aproape o lună mai devreme anul acesta.

Și traficul are un rol important, mai ales că, toamna, oamenii înlocuiesc bicicletele sau trotinetele cu mașini.

Toate platformele de monitorizare a calităţii aerului arătau la prânz, valori extrem de ridicate, indicând un aer nesănătos.

Nivelul poluării din oraşe se monitorizează prin măsurarea concentraţiei pentru particulele în suspensie, sub numele de PM 10 şi PM 2,5. Particulele cu diametrul mai mic de 10 micrometri, se pot infiltra în căile respiratorii și adânc în plămâni și ne afectează sănătatea.

Suntem în apropierea Institutului Cantacuzino din Bucureşti, unde senzorul de măsurare a calităţii aerului de aici arată nivelul de concentraţie a PM10 la 86 de micrograme pe metru cub.

Ca să vă faceţi o idee, acelaşi indicator avea valoarea de 26 micrograme pe metro cub în 16 octombrie, acum o săptămână, când aerul era de 3 ori mai puţin poluat. Şi putem să vedem cum nivelurile pm 10 şi pm 2.5 cresc semnificativ în fiecare zi.

Oana Neniciu, reprezentant AERLIVE: 
”Sursa principală de poluare e încălzirea, termoficarea. De 5 ani de când măsurăm calitatea aerului, vedem că se întâmplă lucrul ăsta cam la final de octombrie. când începe şi temroficarea în Bucureşti, când încep instalaţiile de încălzire să funcţioneze, la care se adauga poluarea tradiţională, cea din traffic, salubrizare deficitară, şantiere, s.a”.

În plus, în ultimele zile, condiţiile meteo nu au favorizat dispersia poluanţilor.

Mihai Puștiu, Meteorolog: ”Inversiune termică, fenomenul care apare adesea în sezonul rece şi dacă se asociază şi cu condiţii de presiune ridicată. Inversiunea termică care acţionează ca un capac în dispersia poluării, practic împiedica dispersia în altitudine sau deplasarea în plan orizontal.

În zonele joase de relief câmpii, vai, aerul rece se acumulează, e mai dens, stagnează, iar în altitudini avem un aer mai cald, asta s-a întâmplat în această dimineaţă, un exp elocvent e staţia meteo Sinaia cota 1000 care avea temperaturi de plus 7 grade, iar la Băneasa -1 grad”.

De asemenea, şi seceta favorizează poluarea. Lipsa precipitaţiilor din ultimele săptămâni a contribuit la valorile extrem de mari ale poluării din Bucureşti.

sursa: stirileprotv.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati