Universitatea din București discută tăierea cu 50% a sumelor pentru doctoranzii care predau

Universitatea din București analizează posibilitatea reducerii cu aproape 50% a tarifelor pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care susțin seminare, conform informațiilor Edupedu.ro confirmate de rectorul instituției. În documentul de lucru suma este redusă la 30 de lei brut/oră, adică 19 lei net/oră, în timp ce în anul universitar trecut tariful era 35 de lei net/oră. Contactat de EduPedu, rectorul Universității din București, Marian Preda, a afirmat că modificarea ar rezolva „inechitățile” dintre veniturile doctoranzilor care sunt și bursieri și salariile asistenților care dețin deja titlul de doctor, scrie edupedu.ro.

  • În prezent, Universitatea din București are 2.093 de doctoranzi, conform datelor de pe site-ul oficial al instituției, secțiunea Universitatea din București în cifre. Menționăm că nu avem date despre câți dintre acești doctoranzi desfășoară activități didactice în regim de plată cu ora și vor fi afectați de reducerea tarifelor.

Conform unui draft de decizie, „tariful folosit pentru remunerarea cadrelor didactice asociate care nu dețin titlul de doctor și care desfășoară activități didactice în regim de plata cu ora din posturile vacante, temporar vacante sau rezervate se stabilește la 30 lei brut/oră convențională”, este precizat la art. 1, ceea ce înseamnă 19 lei net pe oră, după plata impozitului și contribuțiilor la stat.

Mai mult, studenților doctoranzi li s-au înaintat niște drafturi de contract în care suma se reduce la jumătate, cu precizarea că părțile „au convenit de comun acord” modificarea clauzei din contract referitoare la reducerea tarifului pentru plata cu ora, conform informațiilor transmise de cititorii EduPedu.ro pe adresa redacției.

Răspunsul rectorului Universității din București, Marian Preda

Contactat de EduPedu.ro, rectorul Universității din București, Marian Preda, a confirmat că există aceste discuții la nivelul unității de învățământ superior. Acesta a comparat situația din prezent cu legea care nu se mai aplică de acum un an, care prevedea că doctoranzii să predea 4-6 ore pe lună fără să fie plătiți.

„Nu s-a definitivat, dar e o discuție, sunt de acord că e o discuție, pentru că se bazează pe inechități: un doctorand, de exemplu, înainte avea de făcut ore gratuit. Dacă luați orele gratuit, 4 – 6 ore și cât predau acum, la unii chiar dacă se micșorează cuantumul pe oră, să vedeți că ies mai bine decât înainte, la nivel de plată, doar pentru plata cu ora, plus cât s-a mărit bursa, adică trebuie adaptare la noile schimbări, înainte nu te plătea nimic”, a declarat Marian Preda.

  • Rectorul susține că „aproape jumătate dintre doctoranzi iau bursă” și că există inechități între veniturile lor și cele ale asistenților universitari doctori, după ce tot Universitatea a fost cea care a stabilit în anul universitar 2023-2024 un tarif aproape dublu pentru ei.

„Încă ceva, unii, care poate nici nu vor termina doctoratul, că e o rată de abandon mare, iau bursa 3.700 [lei – N. Red.], iau și bani pe plata cu ora, oricum vor lua, că acum ne obligă legea să îi plătim cumva și iau mai mult decât un asistent care are doctoratul luat și e titularizat.

(…) Haideți să confirme oamenii, de exemplu, prin finalizarea doctoratului. Și pe urmă, vorbim de o creștere consistentă a plății cu ora. (…) Adică trebuie să fim corecți, să fim echitabili cu orice. Ei nu au doctorat luat și nu poți să plătești pe cineva, nivel de pregătire mai jos, exact cât îl plătești pe cineva care care e deja doctor în domeniu”, a mai afirmat Preda pentru EduPedu.

  • Salariul de bază al unui asistent universitar cu studii doctorale, cu o vechime în învățământ de până la 3 ani este 5.430 lei brut, conform legii-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 actualizată, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Conform impozitării actuale, de circa 42%, salariul net ar fi de circa 3.200 de lei pe lună.

La întrebarea dacă există o problemă de buget din cauza căreia Universitatea din București discută să reducă aproape la jumătate tarifele pentru plata cu ora în cazul doctoranzilor care predau, rectorul a răspuns:

„Încă odată, e o problemă de nivel de pregătire. Nu e o problemă de buget”, a declarat Marian Preda, adăugând că nu cunoaște care va fi noul tarif.

Informații de context

Conform legislației din România, inclusiv Legea 199/2023 și reglementările aferente, doctoranzii pot desfășura activitățile didactice în regim de „plată cu ora”, fiind remunerați în funcție de tarife stabilite la nivelul fiecărei universități.

Specificarea unei sume fixe pentru plata cu ora a doctoranzilor nu este uniformă în lege, iar universitățile stabilesc remunerarea pe baza propriilor resurse financiare și bugete aprobate de Ministerul Educației.

„Tarifele orare brute aferente, plafoanele acestora şi sursa de finanțare a activităților desfăşurate în regim de plata cu ora se stabilesc de Consiliul de Administrație al Universității, cu respectarea prevederilor Legii nr. 1/2011, precum şi a oricăror alte dispozitii incidente în materie”, este menționat la art. 9 în metodologia privind desfăşurarea activităților în regim de plata cu ora a Universității din București.

Modificările aduse legii învățământului superior în 2023, intrate în vigoare în septembrie, au inclus obligația universităților de a remunera doctoranzii pentru toate activitățile didactice pe care le desfășoară. Anterior, aceștia erau obligați, prin Legea Educației Naționale nr. 1/2011, să predea între 4 și 6 ore pe săptămână fără să fie plătiți.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati