Începând cu anul 2004, la data de 29 iunie, se sărbătorește Ziua Internațională a Dunării. Tema acestui an, „Discover Danube” este tributară măsurilor de prevenție COVID-19 și se desfășoară exclusiv online, potrivit bucurestifm.ro.
Această dată a fost instituită pentru a marca 10 ani de la semnarea, în 1994, a Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a Dunării de către Comisia Internaţională pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR).
Toate cele 10 tari dunărene, Austria, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia şi Slovenia, au ca scop comun să aducă în atenția opiniei publice necesitatea protejării Dunării.
De la izvoarele situate în Munții Pădurea Neagră, până la vărsarea în Marea Neagra prin cele trei brațe, Chilia, Sulina și Sfântul Gheaorghe – ce alcătuiesc delta, Dunărea parcurge 2865 km.
Dunărea trece prin 10 țări, Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Iugoslavia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și patru capitale: Viena, capitala Austriei, Bratislava, capitala Slovaciei, Budapesta, capitala Ungariei și Belgrad, capitala Serbiei.
Punctul de intrare al Dunării în România este Baziaș, iar ultima localitate străbătută este Sulina (Europolis).
În 2017, Avram Iancu. bibliotecarul din Petroșani, a fost primul om care a străbătut, fără materiale ajutătoare sau de protecție, Dunărea de la izvoare până la vărsare.
Până în prezent, alte două persoane au reușit să străbată înot Dunărea, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. Primul este slovenul Martin Strel, care, în anul 2000, a înotat timp de 58 de zile în Dunăre, ajutându-se de un costum de neopren și labe de înot.
Șase ani mai târziu, canadianca Mimi Huges a terminat același traseu, după 90 de zile, echipată cu un costum de neopren, dar fără labe de înot.