”Aceste societăți comerciale funcționează după un tipar comun, în care declară obligații fiscale pe care nu le achită, utilizează în mod permanent procedurile ce permit eșalonarea sau restructurarea obligațiilor bugetare, ajungând în cele din urmă în starea de insolvență sau faliment, cu o probabilitatea aproape nulă în cazul ANAF de a reuși recuperarea vreunei sume la bugetul statului”, spun reprezentanții Curții de Conturi în raportul din august 2024.
Curtea de Conturi – acuzații la adresa organelor de control ANAF central, DGAMC și AS1FP București ( vezi DOCUMENTUL de mai jos)
- Curtea de Conturi a remarcat concret că acest grup de firme coordonat în principal a Ciaușu a beneficiat de protecția unor reprezentanți ai fiscului care nu și-au făcut treaba.
Conform aceluiași document (Raport Curtea de Conturi), pe lângă carențele legislative care au permis un comportament fiscal simulat al contribuabilului ROTACT BEV SRL s-au remarcat și o serie de sincope în modul de funcționare al organelor de administrare fiscală, respectiv AS1FP București, DGAMC și ANAF aparat central.
SCHEMA – După ce a acumulat datorii de sute de milioane de lei pe societățile prin care distribuia brandurile de țigări Carpați și Snagov, omul de afaceri Vasile Ciaușu (foto) a scos în față o nouă societate controlată tot de un interpus de-al lui, scrie newsonline.ro
Coordonatorul grupului de interese Murfatlar, omul de afaceri Vasile Ciaușu (foto), pune în schemă o nouă societate comercială prin care va derula afaceri cu brandurile de țigări Snagov și Carpați. Aceste branduri sunt deținute de Selex Trading, societate controlată în majoritate de Angelica Ciaușu, sora lui Vasile. Noua societate, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, prin care se vor opera aceste branduri de țigări este SC Fabrica de Țigarete care a fost preluată de la Cornel Paul Belciu de către interpusul lui Ciaușu, Stelian Găvruș.
Coincidență sau nu, fosta societate prin care țigările Snagov și Carpați erau scoase pe piață, Retail Plus Services, este deținută în totalitate tot de Stelian Găvruș.
În raportul Curtii de Conturi se precizează că aceste societăți comerciale funcționează după un tipar comun, în care declară obligații fiscale pe care nu le achită, utilizează în mod permanent procedurile ce permit eșalonarea sau restructurarea obligațiilor bugetare, ajungând în cele din urmă în starea de insolvență sau faliment, cu o probabilitatea aproape nulă în cazul ANAF de a reuși recuperarea vreunei sume la bugetul statului. Lichiditățile care la un moment dat au tranzitat conturile bancare ale acestor societăți comerciale au fost direcționate catre firmele din linia a doua, respectiv: WINE SOLUTION
BRAND SRL, INTERTRADE DISTRIBUTIONS SRL, VIOLETA BEVERAGES SRL, THE WINEDEPOT.
Mai mult decât atât, Curtea de Conturi spune că acest mod de lucru relevă existența unor mecanisme elaborate de eludare a plății obligațiilor fiscale către bugetul statului, grupul de firme având asociați și administratori comuni sau care au derulat și în trecut operațiuni comerciale semnificative, iar în general utilizează consultanți comuni care le asigură componenta contabilă, fiscal și juridică.
Tutunul România, peste 100 de milioane de lei datorii
Ziarul Profit.ro anunța în septembrie 2022 reapariția pe piața românească a țigărilor Snagov și Carpați fabricate în Germania și distribuite la noi de societatea Tutunul România.
Societatea este controlată în prezent în proporție de 99% de Angelica Ciaușu, sora lui Vasile Ciaușu. 1% din firmă și calitatea de administrator al societății este deținută de Costel Daniel Damian. Firma are ca obiect de activitate comerț cu ridicata al produselor din tutun.
Costel Daniel Damian este un apropiat al fraților Ion și Emanoil, zis Nucu, Dobrounățeanu, aceștia din urmă din foști acționari în fostul grup mare de firme Murfatlar.
Costel Daniel Damian a fost administrator începând din 2013 într-o firmă de producție de energie electrică controlată de Emanoil Dobrounățeanu.
Tutunul România a explodat ca cifră de afaceri începând din 2022, în același timp cu relansarea brandurilor, având atunci o cifră de afaceri de 49.071.361 lei, profit de 43 732 lei și datorii de 18.254.491 lei.
În 2023 Tutunul raportează o cifră de afaceri de 133.311.080 lei, un profit de 392.334 și DATORII de 129.041.590 lei.
Din informațiile newsonline.ro Tutunul România nu a făcut obiectul verificărilor Curții de Conturi deci la datoriile de peste 700 de milioane lei găsite de Curte le putem adăuga și pe cele de la Tutunul de peste 100 de milioane de lei.