La referendumul 2024 din București pot vota și cetățenii care au viză de flotant, indiferent de data obținerii vizei, atrage atenția Biroul Electoral Central, asta după ce în mai multe secții de votare au fost semnalate situații ale unor persoane cărora nu li s-a permis să voteze la scrutinul convocat de primarul Nicușor Dan. În acest sens, Biroul Electoral Central transmite că alegătorii care au votat pentru prezidențiale, dar nu și la referendum, se pot întoarce în secțiile de votare.
Biroul Electoral Central (BEC) a emis o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, în care subliniază că bucureștenii care dețin viză de flotant pot vota la referendum, indiferent de data la care au obținut viza.
- Biroul Electoral Central subliniază, printr-o circulară adresată birourilor electorale ale sectoarelor municipiului București, faptul că bucureștenii care au viză de flotant pot vota la referendum indiferent de data la care au obținut viza. Cei cu viză de flotant pot vota pe liste suplimentare în orice secție de votare de pe teritoriul Capitalei.
Conform hotărârii BEC nr. 6H/11.11.2024, art.2 – (1) La referendumul local organizat la aceeași dată cu un tur de scrutin al alegerilor pentru Președintele României din anul 2024 își pot exercita dreptul de vot alegătorii cu cetățenie română care au domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reședinței.
De asemenea, cetățenii care au votat pentru alegerile prezidențiale, dar nu și-au exprimat opțiunea pentru referendum o pot face în continuare, până la ora 21:00.
La referendumul programat pentru duminică, 24 noiembrie, în București vor putea vota cetățenii care au viză de flotant, a explicat marți președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, într-o declarație de presă.
„Dacă au domiciliul sau reședința în București, pot să voteze”, a confirmat președintele AEP.
El a explicat că cei cu viză de flotant pot vota pe liste suplimentare în orice secție de votare de pe teritoriul Capitalei.
Probleme în mai multe secții de votare din București
Un alegător cu viză de flotant a avut parte de o situație neplăcută la o secție de votare din Sectorul 2, când inițial i-a fost refuzat dreptul de a vota la referendum.
Acesta a povestit pentru newsbucuresti.ro că, deși avea o viză de flotant valabilă încă din luna martie, funcționarii de la secție i-au permis accesul la urne abia după ce le-a fost adusă în discuție legislația în vigoare și declarațiile președintelui AEP, Toni Greblă.
- „Este inadmisibil să fii pus în situația de a demonstra prin lege că ai dreptul să votezi”, a precizat el.
În Sectorul 5, potrivit Buletin de București, un observator independent acreditat de Funky Citizens a reclamat că nu ar fi fost lăsat să voteze la secția de vot arondată, chiar dacă avea viză de flotant valabilă.
Acesta a declarat jurnaliștilor că președintele unei secții de vot i-ar fi refuzat dreptul la vot pe motiv că viza de flotant ar fi trebuit făcută cu cel puțin 6 luni înainte de referendumul local.
Pe lângă buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale 2024, bucureștenii vor primi duminică, 24 noiembrie, alte trei buletine de vot, pentru referendumul convocat de Nicușor Dan.
Două dintre întrebările la care bucureștenii sunt așteptați să răspundă cu „Da” sau „Nu” au fost propuse de primarul Capitalei, Nicușor Dan, despre autorizațiile de construire și repartizarea taxelor și impozitelor din București. A treia întrebare a fost propusă de consilierii municipali ai PSD și se referă la problema consumului de droguri:
- „Sunteți de acord ca primarul general al municipiului București să emită autorizațiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului?”;
- „Sunteți de acord ca repartizarea între Primăria municipiului București și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului București?”;
- „Sunteți de acord ca Primăria București să finanțeze și să implementeze un program de educație pentru sănătate și prevenire a consumului de droguri în toate școlile din București?”.