PMB: S-au recuperat peste 13.000 de mp de spațiu verde și s-a redat bucureștenilor

Primăria Capitalei transmite că pentru prima data, în actualul mandat, a fost elaborat Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) – primul document strategic care a fost realizat conform cerinţelor Directivei 50/2008 privind calitatea aerului şi care cuprinde soluţii reale pentru combaterea poluării in Capitala.

Recuperarea parcurilor: Parcul Verdi. Pentru a salva acest parc, Primaria Capitalei a achizitionat in anul 2018 sapte terenuri in suprafata de 4,6 ha care formeaza Parcul Verdi, in vederea redarii lor spre folosinta bucurestenilor, pastrandu-le destinatia de parc si conservand, implicit, suprafata de spatii verzi publice la nivelul Capitalei.

Pana in prezent, au fost reabilitate aleile şi scările, a fost amenajat un loc de joacă pentru copii, s-a montat mobilier urban (bănci şi coşuri de gunoi), iar sistemul de iluminat este în curs de reabilitare. Totodata, se va instala un sistem de irigatii automatizat la nivelul intregului parc si se vor planta arbori si arbusti.

Desfiinţarea construcţiilor edificate ilegal pe spaţiul verde, în perioada 2017 – trim I -2020 – a fost recuperata astfel o suprafata de peste 13.000 de mp de spatiu verde, din care exemplificam:

În perioada 2017 – 2020, au fost desfăşurate acţiuni de desfiinţare a construcţiilor (imobile, chioşcuri, terase, panouri publicitare, etc.) edificate ilegal pe spaţiul verde aparţinând Municipiului Bucureşti, atât din parcurile aflate în administrarea Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, cât şi de pe spaţiile verzi aferente arterelor de circulaţie, astfel:

1. În anul 2017 a fost redată spaţiului verde o suprafaţă de teren de aproximativ 2.800 mp, după cum urmează:

– în parcurile Carol, Cişmigiu, Naţional şi Regele Mihai I (Herăstrău) – 67 mp;

– pe spaţiile verzi aferente arterelor de circulaţie (ex: B-dul Barbu Văcărescu, Şos. Pantelimon, Splaiul Independenţei, Str. George Mihail Zamfirescu x Str. Alexandru Ivasiuc) – 2.733 mp.

2. În anul 2018 a fost redată spaţiului verde o suprafaţă de teren de aproximativ 4.100 mp, după cum urmează:

– în parcul Tineretului – 36 mp;

– pe spaţiile verzi aferente arterelor de circulaţie (Drumul Taberei, Şos. Virtuţii, Splaiul Independenţei, Şos. Barbu Văcărescu, B-dul Bucureştii Noi, Calea Griviţei, etc.) – 4064 mp.

3. În anul 2019 a fost redată spaţiului verde o suprafaţă de teren de aproximativ 5.750 mp, după cum urmează:

– în parcurile Regele Mihai I (Herăstrău) şi Tineretului – 1150 mp;

– pe spaţiile verzi aferente arterelor de circulaţie (ex: B-dul Iuliu Maniu, Drumul Taberei, Şos. Vergului, B-dul Mihai Bravu, Piaţa Charles de Gaulle, B-dul Aviatorilor, sector 1, etc.) – 4600 mp.

4. In anul 2020 – pana in luna martie, cand a fost declarata starea de urgenta, a fost redata spatiului verde o suprafata totala de 800 mp (s-au desfiintat constructii din parcul Herastrau, zona Obor, piata Delfinului, sos. Pantelimon, sos. Colentina, Piata Arsenalului).

Plantari – Primaria Capitalei a plantat, impreuna cu Ambasada Lituaniei si Primaria sectorul 4, 100 de stejari in Parcul Oraselul Copiilor, iar în toamna anului 2019, în Parcul Tineretului s-a organizat o campanie de plantare a 560 arbori (stejar, frasin, artar, tei).

Totodata, avand in vedere ca spatiul verde public din Capitala este gestionat de cele 6 sectoare ale Capitalei, dar si de Primaria Capitalei, in perioada 2018-2020, primariile de sector si Compania Municipală Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde Bucuresti au reabilitat, prin sisteme de irigare si montare gazon – 234 de hectare de spatiu verde.

Subliniem faptul ca in Planul Integrat de Calitate a Aerului era prevazuta reabilitarea a 307 hectare, pana in 2022.

Potrivit raportarii primariilor de sector, s-au reabilitat:

Sectorul 1 – amenajare spatii verzi-scuaruri; spatii verzi aferente blocurilor de locuinte din cartierele Pajura, Aviatiei, Grivitei, Ion Mihalache etc. precum si amenajarea parcului Gara de Nord.

Sectorul 2 – s-au amenajat spatii verzi/scuaruri; 21 de parcuri, din care amintim: parcul Motodrom, Tei, Plumbuita, Morarilor, Sfantul Pantelimon, Parcul Florilor, Parcul Nichita Stanescu, Ivorul Rece etc.

Sectorul 3 – reablitarea scuarurilor si aliniamentelor stradale etc.

Sectorul 4: reabilitarea aliniamentelor stradale, scuaruri, amenajarea spatiilor verzi aferente blocurilor de locuinte (bd. Emil Racovita, str. serg. Ion Iriceanu) etc.

Sectorul 5: inierbarea liniilor de tramvai pe o suprafata de 45.000 mp spatiu verde pe cinci artere (ex: Calea 13 Septembrie, sos. Panduri, Calea Rahovei), reabilitare Parc Sebastian.

Sectorul 6 – Reabilitare scuaruri si spatii verzi pe mai multe artere principale (Parcul Sfantul Andrei, parcul Nicolae Filimon).

Din datele transmise de primariile de sector s-au plantat, in anii 2016-2019, peste 42.000 de arbori si, pentru cei aproximativ 24.000 de arbori avizati spre defrisare, s-a conditionat plantarea in compensare a cca. 66.000 de copaci.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati