Primăria București celebrează Ziua Culturii Naționale. Ce manifestări artistice vor avea loc în Capitală!

Primăria Municipiului București celebrează Ziua Culturii Naționale – 15 ianuarie, prin numeroase manifestări artistice ce vor avea loc în Capitală.

Expoziții, lansări de carte, de fotografie, ateliere de creație, dezbateri și spectacole, toate vor fi găzduite de instituțiile de cultură începând de astăzi și până pe 23 ianuarie.

MUZEUL NAȚIONAL AL LITERATURII ROMÂNE organizează mai multe manifestări.

Pe 15 ianuarie, vizitarea expoziției de bază a MNLR (situat pe strada Nicolae Crețulescu 8), precum și a Caselor memoriale ale MNLR este gratuită. Între orele 11:00 și 13:00 la Ceainăria MNLR (situată pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8) va avea loc atelierul „Eminescu în benzi desenate”, coordonat de Mihai Grăjdeanu.

Tot pe 15 ianuarie, între orele 10:00 și 12:00, în Aula Academiei Române (Calea Victoriei 125) poate fi admirată expoziția foto-documentară „Identitate românească/identitate europeană”.

Între orele 14:00 și 15:30, în mansarda MNLR (strada Nicolae Crețulescu nr. 8) va avea loc dezbaterea „G. Călinescu. Editor și monograf al lui Mihai Eminescu”, eveniment realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie şi Teorie literară „G. Călinescu” al Academiei Române.

În aceeași zi, de la ora 16:00 la ora 18:00, la sediul MNLR se va derula „Gala tinerilor scriitori /Cartea de poezie a anului 2024″.

De la ora 17:00 la ora 18:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei nr. 88) va avea loc o „Serată eminesciană”. Interpretează Arlinda Morava și Claudiu Bleonț. Acompaniază la pian Adriana Alexandru.

BIBLIOTECA METROPOLITANĂ BUCUREȘTI marchează Ziua Culturii Naționale printr-o serie de evenimente speciale organizate miercuri 15 ianuarie, în toate filialele sale.

Sub tema principală „Traseul literaturii vii”, inițiativa le oferă bucureștenilor ocazia de a descoperi diversitatea culturală printr-un parcurs interactiv ce conectează cele 29 de filiale ale BMB. Fiecare filială BMB devine, pentru o zi, un spațiu interactiv dedicat unei teme culturale distincte. De la poezie și artă, până la muzică și literatură, participanții vor avea ocazia să descopere elemente surpriză, să participe la ateliere creative, lecturi publice, miniconcerte sau expoziții tematice.

Astfel, pe 15 ianuarie, de la ora 17:30, artiștii proiectului „Opera la bibliotecă” vor susține un spectacol extraordinar dedicat Zilei Culturii. Soliștii vor interpreta pagini de mare popularitate ale unor creatori români precum: Mihai Eminescu, Ciprian Porumbescu, Șerban Nichifor, Sabin Pautza, Gherase Dendrino, Marcel Dragomir, în Sala Auditorium, Sediul Central (strada Tache Ionescu nr. 4).

Tot pe 15 ianuarie se vor desfășura în filialele BMB expoziții de carte și pictură dedicate lui Mihai Eminescu, o dezbatere privind opera sa (în cadrul Cenaclului Literar AntiM), ateliere de lectură, minirecital de poezie, atelier de scriere caligrafică (cu texte din opera lui Eminescu), expoziție cu desene în armonie cu versurile poetului Eminescu, sesiune de lectură și multe altele.

MUZEUL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI a pregătit mai multe evenimente dedicate Zilei Culturii Naționale: vernisajul unei expoziții tematice la Londra, un atelier gratuit pentru copii și concerte speciale organizate la Palatul Suțu și Casa Memorială Dinu Lipatti.

Astfel, miercuri, 15 ianuarie, între orele 19:00 – 21:30, la sediul Institutului Cultural Român – Piața Belgrave nr. 1, Londra SW1X 8PH, Marea Britanie, are loc vernisajul expoziției „București: Hărți în mișcare” / „Bucharest: Moving Maps”.

Duminică, 19 ianuarie, de la ora 11.00, Muzeul Vârstelor – Casa Filipescu Cesianu găzduiește atelierul pentru copii dedicat descoperirii lumii bucureștene în care a trăit Mihai Eminescu. Atelierul este susținut de scriitoarea Miruna Lepuș și se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. În cadrul acestui atelier, copiii vor urmări traseele, viața și creația celui mai mare poet și jurnalist român în București, de la primul popas la 16 ani, la perioada în care a lucrat la ziarul Timpul și la ultima ședere în Capitală.

Luni, 20 ianuarie, de la ora 18.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr 2), se va desfășura spectacolul „Eminescu, forever”, susținut de soprana Arlinda Morava, acompaniată la pian de Adriana Alexandru, cu participarea actriței Theodora Stanciu. Invitat special: interpretul Iosif Preda. Repertoriul va fi alcătuit din îndrăgite melodii de muzică balcanică, romanțe, arii celebre.

Marți, 14 ianuarie, de la ora 18.00, Casa Memorială Dinu Lipatti (Bd. Lascăr Catargiu 12) va găzdui recitalul cameral „Poemele chitarei”, dedicat poetului Mihai Eminescu.

Joi, 16 ianuarie, de la ora 19.00, tot la Casa Memorială Dinu Lipatti va avea loc Recitalul vioară – pian, susținut de violonistul MIHAI MANGÎR – Laureat cu Marele Premiu al Concursului Internațional Remember Enescu (Ediția a XXI-a, 2023) și pianista Verona Maier. Violonistul Mihai Mangîr va cânta pe vioara Paul Kohl, care i-a aparținut maestrului George Enescu.

Ziua Culturii Naționale va fi sărbătorită la Casa Dinu Lipatti și sâmbătă, 18 ianuarie 2025, de la ora 18.00, când va găzdui recitalul de excepție organizat în parteneriat cu Asociația Sonus Animae. De asemenea, joi, 23 ianuarie, de la ora 18.30, va avea loc recitalul organizat în parteneriat Asociația Sonus Animae – „Bentoiu & Enescu – Muzica românească în context european”, cu Irina Nanushi – vioară și Elena Anca – pian.

CREART oferă publicului, pe 15 ianuarie, de la ora 19.00, la sala Teatrelli, spectacolul „Aplauze pentru poet… pe scenă”, cu Emilia Popescu și Mihai Mălaimare. Cei doi mari actori vor recita din creaţia poeţilor clasici şi moderni români, de la Eminescu, până la Marin Sorescu, Nichita Stănescu sau Emil Brumaru, în armonie cu interpretarea la pian a lui Cătălin Răducanu (regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu). Realizat după o idee de Ovidiu Miculescu, spectacolul este completat de proiecții cu Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ştefan Bănică și Dorel Vişan (video Virgil Oprina). Într-o intervenţie de arhivă, recită Ion Caramitru.

ARCUB – HANUL GABROVENI invită copiii și părinții, pe 15 ianuarie, de la ora 18:00, la un atelier de jonglerii „cu rime cu și fără noimă”, susținut de scriitoarea Carmen Tiderle, câștigătoare a Premiului Copiilor Cărturino pentru cartea „Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri”. Participarea la acest atelier este inclusă în prețul biletelor de intrare în expoziția „Abracadabra – Secretele magiei”.

Programul de vizitare a expoziției „Abracadabra – Secretele magiei” este de miercuri până vineri, între orele 10:00 și 17:00 (ultima intrare – ora 16:00), iar sâmbătă și duminică, în intervalul 10:00-19:00.

CASA DE CULTURĂ „FR.SCHILLER” sărbătorește Ziua Culturii Naționale în colaborare cu Revista și Cenaclul Arena Literară. Pe 14 ianuarie, de la ora 16:00, vor fi proiectate videouri cu mari actori recitand din lirica eminesciană, iar poeții prezenți vor recita din creația proprie poezii dedicate Culturii Naționale și lui Mihai Eminescu, acompaniați la pian de Corina Vlad Diaconescu. Despre semnificația și importanța Zilei Culturii Naționale va vorbi eminescologul, prof. univ.dr. Nicolae Georgescu.

Centrul de Cultură „PALATELE BRÂNCOVENEȘTI DE LA PORȚILE BUCUREȘTIULUI” organizează, pe 18 ianuarie, de la ora 14:00 la ora 17:00, la Sala Scoarțelor din Palat lansarea de carte cu versuri antologice – „Celălalt fel de a privi lumea”, de Octavian Soviany, iar pe 19 ianuarie, de la ora 14:00 la ora 16:00 va găzdui proiectul „Muzică și poezie”, susținut de tineri interpreți de la școli și colegii de muzică.

CENTRUL METROPOLITAN DE EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ IOAN I.DALLES organizează pe 17 ianuarie, de la ora 18:00, spectacolul de muzică și poezie „Eminescu”.

***
Ziua Culturii Naționale a fost stabilită, prin lege, începând cu 2011, la 15 ianuarie, marcând ziua nașterii poetului Mihai Eminescu (1850-1889). Anul acesta se împlinesc 175 de ani de la nașterea poetului.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati