Expoziția BODY WORLDS – Vital, de la Biblioteca Națională, va fi deschisă publicului până la data de 16 martie 2025.
Deși, inițial, expozitia de corpuri umane reale, plastinate, trebuia să își închidă porțile în data de 26 ianuarie, organizatorii au decis ca expoziția să se prelungeascaă până la data de 16 martie, ca urmare a solicitărilor venite din partea publicului vizitator.
„În calitate de curator al expoziției BODY WORLDS, sunt încântată să anunț prelungirea perioadei noastre în București. Răspunsul entuziast și interesul copleșitor din partea publicului au fost cu adevărat o inspirație și este o onoare să văd cât de profund rezonează expoziția cu atât de mulți oameni. BODY WORLDS este mai mult decât o expoziție – este o călătorie în lumea fascinantă a corpului uman, un spațiu în care știința se întâlnește cu arta și în care vizitatorii sunt invitați să reflecteze la minunea vieții și la importanța sănătății.
Primirea călduroasă pe care am avut-o în București evidențiază curiozitatea și aprecierea universală pentru această legătură între anatomie, educație și descoperirea de sine. Suntem profund recunoscători bucureștenilor pentru sprijinul lor și partenerilor noștri care au făcut posibilă această extindere. Sperăm că acest timp suplimentar va permite și mai multor vizitatori să experimenteze perspectivele și emoțiile unice pe care le oferă BODY WORLDS”, spune Dr. Angelina Whalley, medic, designer conceptual și curator al BODY WORLDS – Vital.
”Suntem bucuroși și onorați să putem face asta. Ne-am așteptat ca interesul publicului român să fie mare, ceea ce s-a dovedit. Astfel, dorim să avem porțile deschise pentru toți cei care vor să vadă ceea ce noi considerăm a fi ceva unic în lume. Miile de mesaje primite confirmă rolul educativ pe care BODY WORLDS l-a anunțat și asumat.
Despre BODY WORLDS
BODY WORLDS este o expoziție dedicată interiorului corpului uman – anatomiei și funcțiilor organelor sale – care face aceste cunoștințe accesibile unui public cât mai larg. De la prima sa prezentare în Japonia, în 1995, expoziția a inspirat peste 56 de milioane de vizitatori din aproximativ 165 de orașe din Europa, America, Asia, Africa de Sud și Oceania. Pe 15 octombrie 2024, expoziția originală, care prezintă corpuri umane reale, a ajuns în București, marcând astfel prima sa prezentare în România.
BODY WORLDS – Vital este o ediție specială a seriei BODY WORLDS, care expune numeroase exemplare extraordinare de corpuri umane reale. De la plastinați de corpuri întregi până la organe individuale și secțiuni transparente ale corpului, exemplarele expuse demonstrează complexitatea, reziliența și vulnerabilitatea corpului uman în condiții de stres, boală și sănătate optimă.
De la scheletul uman până la interacțiunea musculaturii și dezvoltarea în uter, vizitatorii primesc o perspectivă detaliată asupra structurii interioare a corpului lor. Sunt prezentate și organe afectate de boli, precum un plămân de fumător cu emfizem și cancer, un ficat gras, fracturi osoase și articulații cu osteoporoză.
Expoziția oferă tinerilor și vârstnicilor deopotrivă oportunitatea de a vedea funcționarea complexă a corpului și ilustrează modul în care deciziile de viață influențează bunăstarea și sănătatea noastră
„BODY WORLDS oferă vizitatorilor șansa de a se minuna de ceea ce se află sub piele,” adaugă Dr. Whalley, continuând: „Expoziția explorează modul în care tot ceea ce facem – exercițiile fizice, dieta, fumatul – afectează corpul nostru. Peste două treimi dintre vizitatorii globali chestionați au decis să acorde mai multă atenție sănătății lor fizice după ce au vizitat expoziția. Să vezi expoziția înseamnă să fii mișcat, inspirat și să apreciezi miracolele corpului uman, pe care adesea le considerăm de la sine înțelese.”
Creată de inventatorul plastinației, anatomistul și omul de știință Dr. Gunther von Hagens, BODY WORLDS este adesea imitată, dar inegalabilă în ceea ce privește calitatea, etica și succesul. Spre deosebire de alte expoziții anatomice, exemplarele expuse în toate expozițiile BODY WORLDS provin dintr-un program de donare de corpuri bine stabilit, bazat pe consimțământul donatorilor, revizuit riguros de numeroase instituții muzeale internaționale.
Până în prezent, peste 21.000 de donatori din întreaga lume și-au lăsat corpurile Institutului de Plastinație din Heidelberg, Germania, și programului său de donare de corpuri. Acești donatori au dorit ca trupurile lor să fie utilizate în scopuri educative și au oferit consimțământul că rămășițele lor să fie prezentate publicului, prin plastinație, după moarte.