Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au controlat, în ultimele cinci zile, peste 1.700 de operatori economici la nivel naţional şi a descoperit mai multe nereguli, printre care prezenţa insectelor în blocul alimentar, carne expirată, produse ţinute la temperaturi nerecomandate de producător, utilizarea echipamentelor şi ustensilelor cu depuneri de rugină şi resturi alimentare. Echipele de control au dat amenzi de peste 6,2 milioane de lei.
- ”În perioada 06.10.2025 – 10.10.2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a verificat peste 1.700 de operatori economici, la nivelul întregii țări,demonstrând angajamentul constant în apărarea drepturilor șiintereselor consumatorilor.”, transmite instituția într-un comunicat de presă.
Ca urmare a neconformităților constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:
• 1.185 de amenzi contravenţionale, în valoare de peste 6,26 milioane de lei
• 704 avertismente
• oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare de peste 230.000 de lei
• oprirea temporară de la comercializare a unor produse în valoare de peste 212.000 de lei
• oprirea prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor pentru 19 operatori economici.
Principalele neconformități constatate au fost:
● prezența insectelor în blocul alimentar;
● prezența insectelor în materiile prime existente în bloculalimentar;
● materii prime fără elementele de identificare șicaracterizare necesare stabilirii trasabilității produselor;
● produse de origine animală (carne și produse din carne) cu termen de valabilitate depășit;
● nerespectarea condițiilor/temperaturilor de depozitarerecomandate de producător pentru produsele cu grad de perisabilitate ridicat (carne și preparate din carne);
● utilizarea echipamentelor/ustensilelor cu grad ridicat de uzură, cu depuneri grosiere de impurități, rugină și resturialimentare;
● agregate frigorifice cu depuneri grosiere de resturialimentare, gheață, rugină și mucegai;
● absența graficelor de monitorizare a temperaturilor;
● lipsa informării corecte, complete și precise în ceea ceprivește substanțele cu potențial alergen;
● produse din cristal expuse spre comercializare fărăafișarea prețurilor de vânzare;
● produse textile care nu respectă condițiile prevăzute înurma emiterii rapoartelor de expertiză;
● sisteme de aer condiționat neigienizate, cu acumulărigrosiere de impurități;
● tubulatură de ventilație fisurată și deteriorată structural.


