Mărturia primei eleve din București infectate cu COVID-19 de la începerea școlii

„Vă rog să vă gândiţi la părinţii şi bunicii pe care îi aveţi acasă”. Este sfatul primei eleve din Bucureşti care a fost confirmată cu COVID-19, chiar în a doua zi de şcoală, potrivit stirileprotv.ro.

Grav este că numărul copiilor şi adolescenţilor până în 19 ani infectaţi a trecut de 2.700, de la debutului anului şcolar, şi este în creştere. Aproape 400 de şcoli sunt închise, iar în Bucureşti peste 1600 de elevi sunt în carantină sau în izolare.

Ana,18 ani, elevă: „Când afli că eşti pozitiv e groaznic, am tremurat când am văzut rezultatul, a fost un moment greu, psihic e foarte greu. Mă gândeam la familia mea. Mama a avut probleme de sănătate anul trecut. Tata a fost mai grav, eu numai la ei m-am gândit″.

Ana este elevă în clasa a 12-a la Liceul Gheorghe Şincai din Capitală. A fost prima elevă din Bucureşti, confirmată cu virusul SARS-COV-2, la nici două zile de la începutul anului şcolar.

Reporter: Cum au reacţionat colegii tăi?

ANA: Inițial nu am vrut să le zic, majoritatea mi-au fost alături. M-am descărcat, am plâns, m-am gândit că dacă cineva o să fie depistat pozitiv din cauza mea, au apărut tot felul de frici″.

Primul bolnav din familie a fost tatăl şi tot el a fost cel care a avut o formă mai gravă.

Reporter: Te-ai speriat?

Ana: „Daa…m-am speriat mai mult pentru mama şi tata, eu am avut încredere în corpul meu, că sunt tânără şi mă refac dar pentru părinţi mi-a fost teamă, că sunt mai în vârstă.”

Delicat este că povestea Anei se repetă deja în multe case.

În mai puţin de o lună de la începerea şcolii, numărul cazurilor de infectare cu noul virus a avut o creştere de peste 22 %. Iar în ultimele trei zile din această săptămână au fost confirmate încă 439 de cazuri. Numărul focarelor în şcoli a ajuns la 26, de la 13 în prima săptămână.

Este o creştere uriaşă, dacă ne uităm la cazurile înregistrate în prima săptămână de şcoală, când erau 664 de copii şi adolescenți confirmaţi cu noul virus, şi iată acum, trei săptămâni mai târziu, sunt 2787 de cazuri la categoria de vârsta 0-19 ani. Iar din momentul izbucnirii pandemiei în ţara noastră, până acum s-au înregistrat peste 3400 de cazuri la copii cu vârste cuprinse între 0 şi 10 ani şi alte peste 6.000 de cazuri la categoria de vârsta 10-19 ani.

La liceul Şincai din Bucureşti au fost deja patru cazuri până acum, dar nu simultan, însă directorul e pregătit să treacă la scenariul roşu. Crede însă că testarea întregii clase acolo unde există un caz pozitiv ne-ar arăta situaţia reală.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati