Epidemiolog: ”Dacă 80-90% dintre oameni ar purta mască, transmiterea s-ar reduce cu 90%”

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie consideră că transmiterea virusului SARS-CoV2 s-ar reduce cu 90% și nu am mai avea probleme în cazul în care 80% – 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile în care se impune portul măștii.

„Dacă fiecare ar face la fel sau marea majoritate – 80% – 90% – ar face la fel, cu siguranță că rezultatul ar fi altul”, este concluzia epidemiologului.

Acesta atrage atenția că, cu cât punem capăt acestei infecții mai repede, cu atât vom fi feriți de niște schimbări care se pot produce în timp, pentru că mutațiile sunt caracteristice la virusuri care pot să ne încurce lucrurile. Până la urmă, unii oameni respectă regulile, alții nu” a spus medicul pentru HotNews.ro.

„Restricțiile sunt binevenite”

Cum se explică, în baza indicatorilor specifici care arată transmiterea virusului, situația actuală? „Situația cazurilor noi și a indicatorilor, privitor la infecția COVID-19, sunt în concordanță cu indicatorii pe care i-am avut în perioada de dinainte. Noi, practic, de la mijlocul lunii septembrie am stat la un număr bazal de reproducție de 1,1 și se știe că, dacă se stă la același număr bazal de reproducere, care arată transmisibilitatea, mai mult de două săptămâni, urmează o creștere”, explică epidemiologul Emilian Popovici.

În perioada următoare, există o dublă motivație pentru respectarea restricțiilor – scăderea presiunii pe sistemul medical și sărbători de iarnă cât mai aproape de normalitate, spune epidemiologul Emilian Popovici.

Scăderea presiunii pe sistemul medical și sărbători

„Avem o dublă motivație ca să respectăm măsurile și să ne conformăm recomandărilor, pentru că se pare că toți sau majoritatea vrem ca situația să se amelioreze. Și avem motivația aceasta, de a scădea presiunea pe sistemul de sănătate și în special pe personalul acestui sistem, care va trebui să rezolve problemele de sănătate încă cel puțin 5 luni de acum încolo. Așadar, este normal să ne gândim și la ei, la personalul care salvează vieți în spitale, la sănătate în primul rând, la viață.

Iar a doua motivație: ne dorim să petrecem sărbătorile de iarnă în condiții cât mai aproape de normalitate, atât cât se va putea”.

„Atunci, haideți să facem tot ceea ce este posibil ca să ajungem în preajma sărbătorilor de iarnă, înspre luna decembrie, cu niște indicatori buni pentru a putea să ne bucurăm de ceea ce urmează!”, este mesajul vicepreședintelui Societății Române de Epidemiologie.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati