Un agent de poliţie din cadrul Brigăzii de Poliţie Rutieră – Biroul Accidente Uşoare – a refuzat, de două ori în aceeaşi zi, mita oferită de persoane care săvârşiseră contravenţii şi infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere. În ambele situaţii, ca urmare a sesizărilor formulate de poliţist la Direcţia Generală Anticorupţie, persoanele care au dat mită au fost prinse în flagrant de procurori şi poliţiştii anticorupţie.
Astfel, duminică în jurul orei 12.00, poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Direcţia Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi Judeţul Ilfov (D.A.M.B.J.I.), sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au prins în flagrant o persoană în timp ce remitea suma de 1.000 de lei poliţistului denunţător, în vederea neaplicării măsurii reţinerii permisului de conducere, ca urmare a neprezentării în termenul legal pentru declararea unui accident rutier, având în vedere că între conducătorii auto implicaţi în accident nu a fost încheiată o înţelegere amiabilă şi pentru aplicarea unei amenzi mai reduse.
Inculpatul este cercetat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, faţă de acesta dispunându-se măsura controlului judiciar.
În cursul aceleiaşi zile, în jurul orei 15.00, echipa operativă formată din poliţiştii anticorupţie ai D.G.A. şi procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au prins în flagrant, de această dată, două persoane cu prilejul remiterii sumelor de 1.700 lei şi 150 euro aceluiaşi martor denunţător, agent de poliţie. În schimbul banilor, poliţistul ar fi trebuit să nu pună în aplicare măsura de reţinere a permisului de conducere, ca urmare a producerii unui accident rutier şi să reţină cu prilejul cercetărilor o altă situaţie de fapt decât cea reală, respectiv să accepte substituirea conducătorului auto vinovat.
Cu privire la autorul producerii accidentului s-a stabilit că acesta avea suspendat dreptul de a conduce la momentul săvârşirii evenimentului rutier, motiv pentru care s-a prezentat la organul constatator împreună cu un prieten, care a declarat că el s-a aflat la volanul autovehiculului la momentul producerii accidentului.
Faţă de autorul accidentului se efectuează cercetări de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, instigare la fals în declaraţii şi conducere a unui vehicul fără permis de conducere, iar faţă de persoana prezentată în substituire cercetările se efectuează pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii. Cu privire la cei doi inculpaţi s-a dispus măsura controlului judiciar.
În ambele cauze, s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Tehnic şi Serviciului Operaţii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.