Deși mulți locuitori ai Capitalei nu au avut căldură și s-au spălat cu apă încălzită pe aragaz cel puțin o săptămână, sumele pe care trebuie să le plătească acum la întreținere sunt astronomice. Între timp, sute de blocuri nu primesc apă caldă, iar avariile apar zilnic, așa că bucureștenii vor îngheța în case și de sărbătorile de iarnă, scrie Digi24.
”Contorul înregistrează ca apă caldă, pe care noi o plătim, dar apa este foarte rece. Să vă dau un exemplu. Apartamentul 24 folosește de luna trecuta 13,57 metri cubi de apă caldă. Oamenii amenință să nu mai platească întreținerea și voi avea probleme mari”, a declarat Gheorghe Oprea, președintele unei asociații de proprietari din carierul Pantelimon.
De mai bine de o lună, blocul nu are apă caldă. Cu trei zile înainte de Crăciun, termometrele arată valori mici.
Sumele depășesc 200 de lei pentru un apartament
”Unde sunt 4 persoane, ajunge la 500 de lei întreținerea. 80% din proprietari sunt pensionari și cu pensii mici, asta este cel mai dur”, a explicat Mircea Ploscaru, președinte asociație de proprietari.
”Acest bloc din Sectorul 5 nu a avut apă caldă și căldură în parametri încă de la finalul lunii octombrie, când a început să fie furnizat agentul termic din Capitală. Cu toate acestea, facturile aferente lunii noiembrie sunt foarte mari. Sumele depășesc 200 de lei pentru un apartament. De exemplu, pentru o garsoniera de 30 mp în care locuiesc două persoane, suma este de 328 de lei”, a declarat un jurnalist Digi24.
Pe site-ul Termoenergetica sunt 10 pagini de avarii, iar în noiembrie au fost zile în care mii de blocuri din capitală au rămas fără agent termic. De vină ar fi termocentralele care nu ar fi furnizat apă suficient de caldă.
”CET-ul produce agentul termic, încălzind apa de retur. Atât timp cât în rețeaua de termoficare a Capitalei există pierderi foarte mari, de 2.300-2.500 de tone pe oră, apa de retur se întoarce la o temperatură foarte rece, ceea ce pune o presiune foarte mare pe instalațiile ELCEN.”, a precizat Claudiu Crețu, administrator special Elcen.
Reprezentanții Termoenergetica au transmis că toate consumurile pentru apă caldă și încălzire sunt în concordanţă cu parametrii livrați. Acestea sunt facturate de contoare cu senzori de temperatură pe circuite. Dacă temperaturile înregistrate sunt reduse, și consumul este scăzut.