Primăria Capitalei s-a implicat în combaterea ambroziei, deși spune că n-are atribuții în acest sens

Primarul Capitalei Gabriela Firea anunță că bucureștenii pot suna să anunțe prezența ambroziei la tel verde 0800 800 868, afirmând că, deși Primăria Capitalei nu are atribuții legale pentru a coordona acțiunea de combatere a ambroziei, și nici nu poate aplică amenzi, fiind simpli membri într-o comisie condusă de Direcția Agricolă de pe lângă Ministerul griculturii, s-a implicat și a curățat de ambrozie multe terenuri din Capitală, iar azi a convocat un comandament pentru a hotărî împreună cu instituțiile care vizează sănătatea și protecția mediului care sunt lipsurile legislative care fac ineficiența combatere acestei buruieni care provoacă alergii severe.

„Astfel, vom solicita Guvernului să tripleze amenzile pentru cei care nu își curată terenurile de ambrozie! Este vorba despre sănătatea a mii de bucureșteni care se îmbolnăvesc din cauza acestei plante! Sunt necesare măsuri concrete, iar autoritățile locale trebuie să aibă atribuții de intervenție în această problemă națională!

Prin urmare, solicităm Ministerului Mediului să vina în guvern cu o modificare a egislatiei referitoare la eradicarea ambroziei, pentru că, în prezent, acțiunile care se desfășoară sunt greoaie și ineficiențe!

Încă din anul 2017, Consiliul General al Municipiului București a aprobat o hotărâre care prevedea obligativitatea distrugerii acestei plante, însă, un an mai târziu, a apărut Legea 62/2018, care prevedea constituirea unei comisii mixte, formată reprezentanți ai autorităților centrale și locale, sub coordonarea Direcției pentru Agricultura a Municipiului București din subordinea Ministerului Agriculturii.

Cu toate acestea, trebuie să fim sinceri și să spunem lucrurilor pe nume: această lege nu a determinat acțiuni foarte concrete și în continuare sunt foarte multe cazuri de persoane care ajung la spital din cauza alergiilor agresive și foarte grave provocate de această buruiană.

Subliniez încă o data faptul că, potrivit legislației în vigoare, Primăria Capitalei NU are atribuții de control în acest domeniu și nici nu are calitatea de a aplică amenzi, această sarcină fiind atribuită Direcției de Agricultura a Municipiului București, din subordinea Ministerului Agriculturii, care centralizează informațiile primite de la primăriile de sector, cele care trebuie să identifice și să someze proprietarii de terenuri care nu distrug această buruiană!

Astfel, în urmă acțiunilor desfășurate în această vară, deși am colaborat cu toate instituțiile cu atribuții în domeniu, concluzia este că trebuie să aducem imbunătătiri acestui cadru legislativ promovat de Guvern, de Parlament, de Consiliul General și impreună să dovedim că această activitate poate fi mai eficientă!

Concret, în urmă acestui comandament, voi propune triplarea amenzilor minime pentru cei care nu își curată terenurile de ambrozie, ceea ce înseamnă că, în cazul persoanelor fizice, amenzile să înceapă de la 2.250 de lei și nu 750 de lei cum este în prezent, iar amendă maximă să fie de 5.000 de lei. În cazul persoanelor juridice, vom propune că amendă minima să fie de 15.000 de lei (și nu 5.000 de lei cum este în prezent) amendă maximă fiind de 20.000 de lei!”, a scris Firea, pe Facebook.

Conform statisticilor, în jur de 500.000 de români sunt alergici la ambrozie, însă numărul acestora poate fi chiar mai mare, pentru că nu în toate cazurile aceste alegii sunt identificate exact, simptomele putând fi confundate cu simple răceli sau alte alergii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati