Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat concluziile primelor discuții despre bugetul pentru anul 2021. Potrivit edilului, jumătate din bugetul de anul trecut a fost cheltuit pe subvenția pentru transport și pentru subvenția pentru căldură. Primarul spune că propunerile făcute de directorii din primărie nu sunt realiste și că bugetul va fi ajustat. „Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun în care s-a desfăşurat până acum, din păcate, discuţia pe buget”, a precizat edilul la sediul PMB.
Dan: Nu o să găsiţi în lista de investiţii multe din lucrurile pe care le-am anunţat în campania electorală
„Nu o să găsiţi în lista de investiţii multe din lucrurile pe care le-am anunţat în campania electorală, dar o să avem de-a lungul anului mai multe rectificări, rectificări pozitive în care vom adăuga, pe măsură ce vom identifica surse de finanţare, vom adăuga mari lucrări de investiţii”, a afirmat edilul Capitalei.
„Vreau să ieşim din politica de tip Moş Crăciun, în care, din pacate, s-a desfăşurat până acum discuţia pe buget. Veneau directorii, propuneau mult, ştiau că se taie, se tăia din pix şi nu exista nicio coerenţă între lucrurile care se plăteau de la bugetul local. Chestiunea fundamentală este ce vrem să facem cu oraşul acesta şi este extrem de important că am avut o discuţie cu toţii, din toate zonele de activitate pentru ca bugetul să reflecte o direcţie de dezvoltare”, a afirmat Nicuşor Dan.
Buget realist înseamnă cu venituri reale şi nu 7 miliarde şi jumătate venituri imaginare
El a adăugat că trebuie venit cu un buget realist imediat după aprobarea bugetului naţional.
„Buget realist înseamnă cu venituri reale şi nu 7 miliarde şi jumătate venituri imaginare. Vrem prin asta să recâştigăm încrederea atât a băncilor către care ne vom duce ca să ne împrumutăm, cât şi a pieţei, a furnizorilor de servicii de lucrări cu care vrem să lucrăm în continuare, în special a constructorilor, avem foarte multe lucruri de făcut şi vrem să le dăm garanţia că ne ţinem de cuvânt, că plătim în termenele pe care le-am asumat că plătim şi că le cerem de aseemenea lor să se ţină de obligaţiile contractuale”, a explicat el.
Nicuşor Dan a precizat că un buget realist este 4 miliarde de lei.
„Bugetul Primăriei, adică veniturile Primăriei în ultimii ani, au fost crescut foarte puţin din 2015 până în 2020, au crescut de la patru miliarde până la patru miliarde şi jumătate de lei. Un buget realist este patru miliarde de lei, la care se vor adăuga acele proiecte cu finanţare europeană pentru că sunt bani care vin şi pleacă şi atunci o să fie patru miliarde şi jumătate care sunt bani de la stat plus veniturile noastre proprii plus acele proiecte cu finanţare europeană care se vor adăuga de-a lungul anului”, a afirmat el.
El a dat şi exemple din buget – „câteva numere care pe mine m-au impresionat”.
„Subvenţia pentru transport facturată efectiv în 2020 – 1,300 miliarde, în condiţiile în care în 2016 era de 600 de milioane de lei. Subvenţia pentru termie facturată în 2020 – un miliard de lei. Mai mult de jumătate din bugetul real pe anul 2020 a fost cheltuit pentru aceste două subvenţii. Arena Naţională ne costă 20 de milioane de lei pe an şi produce două milioane de lei pe an„, a continuat Nicuşor Dan.
El a precizat că discuţiile pe buget vor continua marţi şi miercuri în special pentru domeniile cultură şi educaţie.