Doamna Dr. Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri la întrebari din zona tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.
În articolul de astăzi Dr. Chirita ne oferă răspuns la întrebarea:
- Ce este REZERVA OVARIANA și când trebuie testată?
Rezerva ovariana arata, practic, cat timp mai are o femeie la dispozitie pentru a procrea. Este prestabilita de dinainte de momentul nasterii, din timpul vietii intrauterine.
Testarea ei se face printr-o analiza de sange, numita AMH(hormon anti-mullerian). AMH-ul are o valoare predictiva buna pe urmatorii ani vis-a-vis de fertilitatea femeii . Clasic, testarea AMH se recomanda cand femeile care incearca obtinerea sarcinii si nu reusesc pe cale naturala ajung la un medic specialist de infertilitate.Practic, rezerva ovariana se trebuie testata la toate femeile care incearca sa ramana insarcinate si nu reusesc .
AMH-ul scade treptat, de-a lungul anilor. Scaderea este mai importanta dupa varsta de 35 de ani si dramatica dupa varsta de 38-40 de ani, cand sansele de a deveni parinte sunt destul de mici. In afara de imbatranirea ovariana propriu-zisa, exista factori de mediu care scad AMH-ul mai rapid: fumatul, consumul de substante ilegale si alcool, chimioterapia, radioterapia
Din pacate, nu exista un tratament medicamentos pentru imbunatatirea rezervei ovariene. Din punct de vedere al fertilitatii, femeile cu AMH scazut au o sansa mai buna de a obtine sarcina prin proceduri de Reproducere Umana Asistata, respectiv fertilizare in vitro.
Pentru pacientele care nu isi planifica o sarcina in viitorul apropiat, poate din cauza carierei sau din cauza lipsei unui partener, se poate practica prezervarea fertilitatii. Este , practic, o metoda de a ‘opri timpul in loc’, pana la gasirea momentului optim de a obtine o sarcina. Se recolteaza ovocite, care se pot congela pe o perioada lunga de timp si folosi ulterior la formarea embrionilor. Aceeasi metoda se foloseste si pentru pacientele oncologice tinere, care doresc sa procreeze in viitor si care urmeaza sa inceapa chimio/radioterapie.
Desi AMH ramane o indicatie preponderent a specialistului in infertilitate, n-ar fi rau daca AMH s-ar recolta de rutina, de la varsta de 30 de ani,periodic, la toate femeile care vor sa procreeze candva, in viitorul mai apropiat sau mai indepartat. In felul acesta se poate afla daca momentul obtinerii sarcinii poate fi amanat .