FOTO Art Safari deschide un muzeu de artă românească în Aeroportul Otopeni

Art Safari și Compania Națională Aeroporturi București inaugurează Art Safari Airport Museum, a cărui primă expoziție va fi deschisă în perioada 30 martie – 30 septembrie 2021, în zona de îmbarcare a Aeroportului Internațional Henri Coandă București.

Airport Museum este organizat din ințiativa comună a Art Safari și a Companiei Naționale Aeroporturi București și este rezultatul unui parteneriat cultural prin care se dorește promovarea artei românești, atât istorice, de patrimoniu, cât și contemporane. Urmând modelul marilor aeroporturi din lume – San Francisco, Istanbul, Amsterdam ori Shanghai – care expun în terminalele lor importante exponate reprezentative pentru istoria și arta țării gazdă, vitrinele expoziționale din aeroportul bucureștean vor contribui la comunicarea identității naționale prin artă vizuală și la înfrumusețarea experienței călătorilor.

Prima expoziție găzduită de Art Safari Airport Museum, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București

Prima expoziție găzduită de Art Safari Airport Museum este organizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și cuprinde câteva dintre picturile reprezentative pentru compunerea patrimoniului recent al Pinacotecii – Alexandru Ciucurencu, Vasile Grigore, Ion Musceleanu, Spiru Vergulescu, Ion Grigore, Zamfir Dumitrescu etc. – dar și lucrări de artă contemporană semnate de Sami Briss, Georges Mazilu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Petre Velicu, Felix Aftene etc.

Organizatorii ne-au declarat că plănuiesc să înnoiască expoziția cu noi tematici și artiști, de regulă de patrimoniu, de principiu o dată la șase luni.

„Art Safari Airport Museum este exemplul de parteneriat public privat pe care mi-aș dori să îl văd aplicat cât mai des în sectorul cultural-creativ. De data aceasta s-a concretizat Poartă culturală spre România simbolică. Aeroportul Henri Coandă este primul contact cu țara noastră al turiștilor străini, care datorită acestui muzeu vor putea să își întregească impresiile despre realitatea românească cu imagini mai subtile, ale evoluției ei culturale, provenite din patrimoniile muzeelor bucureștene – și nu numai. Invit pe toți cei care tranzitează aeroportul să își răpească măcar câteva minute pentru a se opri aici. Plus că acest spațiu este o alternativă inedită a sălilor de așteptare. Felicitări tuturor celor implicați!” a declarat Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

,,Aeroporturile ocupă un loc important în viața noastră, fiind prima oprire unde oamenii intră în contact cu o altă țară. Tocmai de aceea ne străduim să transformăm timpul petrecut în acest spațiu într-o experiență unică, oferindu-le câteva indicii despre ce înseamnă România. Arta românească este un argument convingător, astfel că, într-un context actual extrem de delicat, susținem arta românească, promovând-o și prezentând-o publicului într-un spațiu dedicat al Aeroportului Internațional Henri Coandă. Încercăm, în felul acesta, să atragem atenția pasagerilor, români sau străini, asupra unor simboluri esențiale pentru identitatea noastră, pentru a prinde încredere, inspirație, viziune pentru ziua de mâine. Avem convingerea că vom reuși să traversăm cu succes una dintre perioadele cele mai critice din istorie, nu doar prin implicarea economică a companiei pe care o conduc, ci și prin eforturile noastre comune culturale, artistice și sociale”, a declarat Directorul General al Companiei Naționale Aeroporturi București, Cosmin Cătălin Peșteșan.

„Mesajele relevate în zone informale, acolo unde nu aștepți să le întâlnești, rămân amprente îndelungate în memoria colectivă. De aceea Art Safari, Aeroportul Internațional Henri Coandă și Muzeul Municipiului București și-au oferit sprijinul, pentru a dărui călătorilor un prilej de amintire, dar și un îndemn de a reveni în țara lor.” (Dr. Adrian Majuru, Manager al Muzeului Municipiului București)

Art Safari, operator cultural independent care acționează pe scena de artă din România, este cunoscut îndeosebi pentru organizarea anuală a Pavilionului de Artă București, ale cărui expoziții au fost vizitate de aprox. 195.000 de persoane în cele 7 ediții de până acum.

Alături de expoziţiile curatoriale, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educational pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati