Joi a avut loc la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Facultatea de Inginerie a Instalaţiilor, conferinţa de presă pentru anunţarea oficială a calificării Bucureştiului ca oraş gazdă în anul 2023 a competiţiei Solar Decathlon Europe – cea mai mare competiţie internaţională a caselor solare, organizată de mai bine de două decenii la nivel global pentru a promova tehnologia solară şi sustenabilitatea în construcţii.
Echipa de organizare formată din EFdeN şi ENERGY ENDEAVOUR FOUNDATION (EEF) la care s-au alăturat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Energiei şi ENGIE România pentru a adresa împreună provocările climatice şi a răspunde acestora din perspectiva inovaţiei tehnologice în construcţii sustenabile. Calificarea a fost primită cu entuziasm şi încredere atât de echipa de jurizare aleasă de membrii EEF, cât şi de reprezentanţii mediului academic, public şi ai mediului privat din România.
„De aceasta dată echipa naţională formată din tineri cercetători, studenţi cu viziune şi voinţă, este la fel de importantă ca orice echipă naţională care reuşeşte să aducă în România o asemenea competiţie” – Barna Tanczos – Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
„Am fost de acord din primul moment să susţinem candidatura României în 2023 pentru organizarea competiţiei Solar Decathlon. România trebuie să fie parte din această revoluţie a construcţiilor sustenabile ce implică şi eficienţa energetică şi prosumatorii.” – Virgil Daniel Popescu, Ministrul Energiei
„Va trebui să învăţăm parteneriatul acesta pas cu pas; să învăţăm să finanţăm astfel de iniţiative, să le fim recunoscători celor care ne pun pe poziţii foarte expuse, pozitive în lume şi ar trebui să fim mândri că avem astfel de iniţiative. Acesta este fermentul care ne poate duce în următorii ani, pe de o parte pe primele locuri din punctul de vedere al tehnologiilor viitorului, pe de altă parte să consolideze antreprenoriatul care ar trebui sa fie fundaţia unei economii. „- Ciprian Teleman – Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.
„Organizarea competiţiei mondiale, aici, în România, este un succes extraordinar care vine ca urmare a unei construcţii care a început în 2010 şi este datorată tuturor studenţilor din toate echipele româneşti care au realizat o performanţă extraordinară. Au învăţat să lucreze împreună, să proiecteze şi construiască, să relaţioneze cu piaţa, cu sponsorii şi au reuşit să clădească un capital uriaş de încredere la nivel internaţional.” – Prof. univ. dr. ing. Radu VĂCĂREANU, rector Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.
Organizatorii SDE23 din Bucureşti sunt întruchiparea spiritului de echipă specific acestei competiţii şi demonstrează, prin muncă şi devotament, că putem fi vârf de lance în realizarea unei schimbări reale şi durabile.” – Louise Holloway, Energy Endeavour Foundation Director.
Înaintea desemnării echipei bucureştene ca Organizator, echipe de studenţi ai universităţii (cunoscuţi în cadrul competiţiei ca Decatleţi) au participat la 4 din cele 5 ediţii Solar Decathlon Europe (SDE), începând cu PRISPA la ediţia SDE12, Madrid, Spania, EFdeN la ediţia SDE14, Versailles, Franţa, Over4 la ediţia SDE19, Szentendre, Hungary şi cu echipa EFdeN calificată la ediţia SDE21, Wuppertal, Germany. 10 ani mai târziu, cu susţinerea continuă a Universităţii Tehnice de Construcţtii Bucureşti şi a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” şi cu un sprijin impresionant din partea mediului privat românesc, EFdeN şi ENERGY ENDEAVOUR FOUNDATION (EEF) au câştigat concursul de proiecte, având onoarea şi responsabilitatea de a organiza a 6-a ediţie europeană a Solar Decathlon la Bucureşti, în septembrie 2023.
Pentru organizarea Solar Decathlon Europe 2023 la Bucureşti sunt aşteptate, ca în fiecare ediţie SDE, aproape 20 de echipe de studenţi, dornice să schimbe peisajul mediului construit european cu unul adaptat provocărilor actuale. În cadrul concursului, timp de 2 ani, echipele se pregătesc pentru faza finală de două săptămâni de competiţie propriu-zisă, în care se întrec, la fel ca în decatlonul atletic, în 10 probe. Studenţii îşi organizează singuri echipele multidisciplinare, astfel încât să poată proiecta şi construi cu mâinile lor prototipul pe care îl înscriu în concurs. Pe parcursul celor 2 ani de pregătire, echipele de studenţi funcţionează ca nişte companii cu departamente care acoperă toate competenţele necesare punerii pe piaţă a unui produs, de la proiectare şi construcţie, până la marketing şi comunicare. Probele la care sunt supuse aceste echipe includ arhitectura, integrarea în mediul construit, aspecte legate de inginerie, inovaţie, sustenabilitate, dar şi viabilitatea pentru pieţele economice cărora le sunt destinate aceste construcţii.
Iniţiată în 2002 de Departamentul de Energie al Statelor Unite ale Americii, competiţia Solar Decathlon a provocat universităţile tehnice şi echipe de studenţi din întreaga lume să proiecteze, să construiască şi să pună în funcţiune prototipuri de clădiri eficiente şi inovatoare, utilizând surse regenerabile de energie. Din 2002, competiţia a crescut şi s-a extins la nivel mondial, devenind principalul eveniment internaţional de tip „design & build” din domeniul construcţiilor sustenabile, cu ediţii pe 5 continente şi în 10 ţări. Începând cu 2017, Energy Endeavour Foundation este organizaţia sub egida căreia se organizează ediţiile europene Solar Decathlon, asigurând continuitate de la ediţie la ediţie.
Bazat pe modelul iniţial din SUA, Solar Decathlon Europe s-a născut în 2010 şi a evoluat într-o direcţie bine adaptată la mediul construit european, încurajând profesionalizarea pan-europeană şi păstrând spiritul internaţional. EEF se bucură de dreptul de a asigura continuitatea şi urmăreşte ca noile ediţii ale concursului să respecte valorile consolidate în mai mult de două decenii de activitate. EEF facilitează astfel iniţiativele de conectare a mediului academic şi de cercetare cu industria şi cu structurile de guvernare, în misiunea de a optimiza resursele pe care le utilizăm în construcţii.