Preşedintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, Parcul Natural Văcărești din Capitală, cu ocazia Zilei Pământului. Acesta a declarat că i s-a părut potrivită o vizită aici. Şeful statului a adăugat că „Pământul are nevoie de foarte multă protecţie şi asta implică nenumărate aspecte” şi a precizat că există intenţii în mai multe oraşe din România să fie înfiinţate astfel de parcuri, iar pentru a sublinia importanţa Parcului Natural Văcăreşti îi Înaltul Patronaj al Administraţiei Prezidenţiale.
„Am venit astăzi fiindcă astăzi este Ziua Pământului şi am crezut că o vizită în Parcul Natural Văcăreşti este exact potrivită pentru această Zi a Pământului. Nu cred că spun un secret dacă afirm că Pământul are nevoie de foarte multă protecţie şi asta implică nenumărate aspecte. Zona aceasta a apărut mai degrabă întâmplător, a fost descoperită de câţiva entuziaşti, care au înfiinţat o asociaţie, şi profit de această ocazie să îi felicit pe acei entuziaşti pe care i-am întâlnit astăzi aici şi pe ceilalţi membri din asociaţie, rangerii cu care am vorbit, fiindcă se ocupă de această zonă. A devenit o zonă foarte cunoscută în Bucureşti şi în toată ţara.
Parcul Natural Văcăreşti este un parc «sălbatic», este o zonă unde oricine doreşte să ia contact cu natura poate să o facă foarte uşor. Acest tip de parc „sălbatic” există de foarte mult în foarte multe oraşe din lume. La noi încă este o zonă puţin explorată şi de aceea mă bucur că exemplul Parcului Natural Văcăreşti merge mai departe. Ştiu că există un interes în mai multe municipii de a înfiinţa astfel de parcuri, în zone în care se pretează, în oraş sau în imediata apropiere a oraşului. Pentru a sublinia importanţa unui astfel de parc, a acestui parc şi a conceptului, voi acorda protecţia mea şi Înaltul Patronaj acestui parc”, a afirmat Klaus Iohannis joi la vizita în Parcul Natural Văcăreşti, cu prilejul Zilei Pâmântului.
Iohannis: ”Sper să avem din ce în ce mai multe zone verzi şi de acest tip, zone cvasi-sălbatice”
Şeful statului a mai spus că speră ca Parcul Natural Văcăreşti să fie un exemplu pozitiv şi să existe mai multe zone verzi de acest fel.
„Sper ca exemplul să fie unul pozitiv şi să avem din ce în ce mai multe zone verzi şi de acest tip, zone cvasi-sălbatice. Avem, practic, în toate oraşele mari din România un deficit de zonă verde. Avem nenumărate blocuri, alei betonate, foarte puţine zone verzi şi în ultimele decenii s-a studiat şi s-a găsit că ele sunt vitale pentru o comunitate echilibrată. În acest sens, am discutat şi împreună cu domnul ministru, împreună cu asociaţia, cu cei interesaţi de aici.
Cred că trebuie să intervenim un pic şi pe legislaţie, trebuie să dăm mai multă atenţie acestei zone şi cred că toată lumea îşi dă seama că asta este de fapt o mică parte dintr-o atenţie pe care trebuie să o dăm mediului şi naturii, ca să trăim cu toţii într-o zonă mai plăcută, mai sănătoasă şi mai bună pentru generaţiile care vin”, a completat Iohannis.
Preşedintele României a adăugat că a discutat cu ministrul Mediului şi au convenit înfiinţarea unui grup de lucru care să lucreze la modernizarea legislaţiei cu privire la rezervaţiile naturale şi ariile protejate.