Mucurile de ţigară strânse pe raza sectorului 3 al Capitalei ar urma să fie valorificate energetic, printr-un proiect lansat aceasta saptamana. Prin campania „Alege asumat un oraş curat”, demarată de British American Tobacco alături de Primăria sectorului 3 şi Asociaţia Green Academy, fumătorii sunt invitaţi să arunce mucurile de ţigări în 300 de scrumiere de exterior, special amplasate în puncte cu circulaţie intensă de pe raza sectorului, scrie realitatea.net.
„Iată o altă componentă a ceea ce înseamnă smart city – haideţi să avem grijă unde se duc mucurile de ţigară. (…) În cea mai fericită situaţie – în acest dispozitiv făcut special pentru a colecta mucurile de ţigară. (…) În situaţia în care nu avem la îndemână un astfel de aparat, trebuie să găsim un coş de gunoi, dar în nicio variantă nu trebuie să ajungă niciun muc de ţigară pe jos. Acolo unde se întâmplă trebuie să cunoaştem faptul că în sectorul 3 un astfel de comportament se sancţionează cu amendă între 2.000 şi 5.000 de lei. (…) În sectorul 3 se dau aproximativ 100 de amenzi pe zi”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul Robert Negoiţă.
Potrivit edilului, scrumierele au fost furnizate de British American Tobacco, iar Direcţia Salubritate sector 3 va aduna mucurile de ţigară în cantităţi suficient de mari încât să se justifice economic un transport către incinerator.
Ileana Dumitru, reprezentant al British American Tobacco, a afirmat că această campanie reprezintă o premieră în România.
„Cele 300 de cutii speciale pe care le-am amplasat pe raza sectorului 3 reprezintă o invitaţie adresată fumătorilor de a-şi exprima preferinţa pentru lucruri comune din viaţa de zi cu zi. Pe aceste cutii sunt inscripţionate mesaje amuzante sau care să atragă atenţia oamenilor că nu e doar un coş de gunoi. În acelaşi timp, mesajul este că orice alegere ai face, în momentul când alegi să introduci mucul de ţigară în această cutie, ai un impact asupra mediului. (…) Mucurile vor fi valorificate energetic cu ajutorul unei tehnologii nou dezvoltate în România, dar nu e o premieră mondială, pentru că sunt ţări care au implementat cu succes astfel de campanii, precum SUA, Canada, Franţa sau Germania. (…) Am dori să extindem această campanie şi în alte zone ale municipiului Bucureşti şi chiar în ţară, suntem deja în contact cu diverse municipalităţi şi vom anunţa când vom încheia parteneriate. Sectorul 3 e primul care a răspuns acestei provocări”, a precizat Ileana Dumitru.
Andrei Dinescu, director de marketing la Asociaţia Green Academy, a arătat că mucurile de ţigară vor fi trimise către o instalaţie de coprocesare cu recuperare de energie.
„Astfel de instalaţii de valorificare energetică se regăsesc în fabricile de ciment din Romania şi sunt autorizate de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului. Mucurile de ţigară vor fi coincinerate împreună cu alte deşeuri cu capacitate calorică ridicată, care nu pot fi reciclate, astfel reducându-se cantitatea de combustibil fosil folosită în fabricile de ciment. Pe lângă faptul că se obţine energie termică din coincinerarea lor, reziduul material rămas e folosit ca materie primă în mixul de producţie al cimentului, practic acestea intră în fabrica de ciment, de acolo nu iese niciun deşeu care să ajungă pe groapa de gunoi”, a adăugat Dinescu.