Pe 7 octombrie se sărbătorește „Ziua Internațională a Muncii Decente”

„Ziua Internațională a Muncii Decente” este marcată pe 7 octombrie începând din anul 2008, la inițiativa Organizației Internaționale a Muncii și a Confederației Internaționale a Sindicatelor, scrie BucurestiFM.

În preajma acestei date sunt organizate manifestații/sesiuni de informări în vederea sensibilizării actorilor sociali, a instituțiilor administrative și politice, a societății civile asupra dreptului fiecărui om la muncă și la un venit corespunzător care să-i permită un trai decent.

Tema anului 2019 este „Investiți în economia îngrijirii”. Guvernele lumii sunt invitate să crească investițiile pentru a putea creste sustenabil economia, rezolvarea provocărilor care țin de creșterea demografică și depășirea discriminărilor de gen prin sprijinirea implicării femeilor în economie.

Conceptul de „muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizației Internaționale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) și însumează aspirațiile oamenilor cu privire la oportunitățile pentru o muncă productivă și corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecția socială pentru familie, oportunitățile de dezvoltare profesională și integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de șanse pentru bărbați și femei.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati