Experţi în domeniul spaţial au avertizat asupra unei reintrări ”necontrolate” în atmosfera Pământului a componentei cu o greutate de 20 de tone a vehiculului de lansare.
”În cel mai rău caz (ar fi) ca un mic accident de avion”
Designul rachetei Long March 5B ar putea să nu permită secţiunii principale a acesteia să fie dirijată şi să îşi menţină traiectoria pentru a cădea în apă la punct prestabilit, scrie economica.net.
Astrofizicianul Jonathan McDowell de la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian din Cambridge, Statele Unite, a declarat că ”nu ştim unde” va avea loc reintrarea în atmosfera terestră.
”În cel mai rău caz (ar fi) ca un mic accident de avion, dar care se va întinde în linie pe sute de kilometri”, a precizat el pentru DPA.
Nu se ştie câte fragmente vor rămâne după reintrarea în atmosferă, a spus el adăugând însă că vor fi ”suficiente pentru a provoca daune”.
Deoarece treapta principală a rachetei orbitează Pământul la aproximativ fiecare 90 de minute, nu se cunoaşte cu exactitate când şi unde va intra în atmosfera terestră în care va arde parţial.
”Posibilitatea cea mai mare este ca treapta principală să cadă într-un loc nelocuit, precum oceanele Pământului, care acoperă 70% din planetă”, a scris expertul Andrew Jones pe spacenews.com.
”Posibilitatea ca un individ să fie lovit de resturi spaţiale este extrem de mică, estimată odată la 1 din mai multe trilioane”, a precizat el.
McDowell a criticat noua rachetă a Chinei spunând că aceasta nu este conformă cu standardele actuale. Alte ţări care au lansat rachete s-au asigurat că cea mai mare parte a resturilor acestora nu au rămas pe orbită, ci au fost plasate pe o traiectorie prestabilită pentru a se prăbuşi în apă.
Racheta a lansat cu succes joia trecută modulul central Tianhe (”armonie celestă”), cu o greutate de 22 de tone, al staţiei spaţiale. Evenimentul a marcat începutul construcţiei propriei staţii spaţiale a Chinei.