Bucureștenii iubitori de cultură sunt așteptați timp de o săptămână la o întâlnire cu istoria și tradițiile la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală.
În perioada 10-17 mai, cu ocazia împlinirii a 85 de ani de la înființare, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Casa Regală a României, Primăria Sectorului 1 și ceilalți parteneri oficiali vă invită să descoperiți sau să redescoperiți părți din istoria Casei Regale a României și tradițiile satului românesc în cadrul unei serii de evenimente intitulate generic „Muzeul și Regalitatea”.
Cu această ocazie, vor fi deschise pentru public expozițiile „Muzeul Satului și Regalitatea” și „Satul regal”, ce vor cuprinde documente, fotografii, obiecte și costume din patrimoniul Casei Regale, Muzeului Satului și Arhivelor Naționale ale României. Publicul va afla astfel despre pasiunile Regelui Mihai I al României și despre cât de mult iubea MS Regina Maria costumul tradițional și îl promova purtându-l.
Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului Satului a avut loc în data de 10 mai, la ora 13.00. În cadrul acesteia, în premieră, au fost acordate două titluri onorifice de „Ambasador al Muzeului Satului” unor personalități care au promovat și susținut valorile tradiționale și identitare românești: Academician Georgeta Stoica și Academician Sabina Ispas. Tot astăzi, împreună cu Romfilatelia a fost lansat Întregul poștal aniversar „Muzeul Satului – 85 de ani (1936-2021)”.
Un moment aparte în cadrul evenimentelor găzduite de Muzeul-Sat de la șosea îl constituie deschiderea pentru public a casei bunicului Preasfințitului Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord, din Spermezeu, jud. Bistrița-Năsăud, pe care a donat-o în anul 2018 muzeului. Mese rotunde cu tematică științifică, ansambluri populare, cântăreți și artiști cunoscuți, meșteri populari, costume și mașini de epocă sunt doar alte câteva repere ce vor anima aceste zile de sărbătoare.
Pe 10 mai 1936, se inaugura oficial „Muzeul Satului Românesc”, în prezența Regelui Carol al II-lea, a membrilor guvernului, a oficialităților Bucureștiului, precum și a elitei culturale din acea vreme din care făcea parte profesorul Dimitrie Gusti însuși.
Pentru că anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea MS Regele Mihai I al României, iar muzeul a fost înființat cu sprijinul Fundațiilor Culturale Regale, primind din anul 2020 și Înaltul Patronaj al MS Margareta, Custodele Coroanei române, activitățile dedicate celor 85 de ani de neîntreruptă activitate se vor desfășura sub titlul generic „Muzeul și Regalitatea”.