Peste 120 de profesori şi cercetători în domeniul jurnalismului şi comunicării din 13 ţări participă la conferinţa regională „30 de ani de învăţământ jurnalistic şi de comunicare în fostele ţări comuniste din estul Europei.
De la cucerirea libertăţii de exprimare la comunicarea digitală”, care se desfăşoară între 20 şi 21 mai a.c., în format online, şi care este organizată de Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării a Universităţii din Bucureşti (FJSC), în parteneriat cu Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova, Departamentul de Comunicare şi Jurnalism a Universităţii din Nis (Serbia) şi Facultatea de Jurnalism şi Comunicare de Masă a Universităţii „St. Kliment Ohridski” din Sofia (Bulgaria).
Profesorii şi cercetătorii participanţi provin din Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia de Nord, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Republica Moldova, Serbia, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ungaria şi România.
Participanţii provin din 25 de universităţi, centre de cercetare (precum Academia Română şi European Institute for Commercial Communications Education – Edcom) şi organizaţii profesionale internaţionale (precum International Advertising Association IAA – România).
Lucrările conferinţei vor aborda teme legate de învăţământul de jurnalism şi comunicare din ultimii 30 de ani şi vor analiza evoluţiile profesionale din sfera comunicării publice. Printre temele abordate se regăsesc şi cele dedicate comunicării în pandemie, influenţei fenomenului fake news asupra publicului, relaţiei dintre media şi curentele populiste.
„Subiectele de cercetare propuse de colegii noştri din întreaga lume care se reunesc virtual la Bucureşti sunt de mare importanţă şi actualitate mai ales acum, când lumea se confruntă cu o situaţie de criză la nivel medical, social şi economic şi care se dovedeşte, în acelaşi timp, o criză de comunicare. Jurnaliştii şi specialiştii în comunicare şi publicitate trebuie să-şi îndeplinească bine şi corect rolurile profesionale, iar momentele acestea de criză dovedesc încă o dată rolul esenţial pe care presa şi comunicarea îl joacă într-un stat democratic. Prin conferinţa pe care FJSC o organizează vrem să arătăm că întreaga societate are nevoie de jurnalişti şi de specialişti în comunicare şi în publicitate şi că fiecare din aceste domenii de studiu are nevoie de dezbateri ştiinţifice pentru mai buna înţelegere a misiunii lor şi a practicilor profesionale, iar, astfel, a rolului pe care-l au în societate. Mă bucur să constat că numărul atât de mare de participanţi, peste 120 de profesori şi cercetători din întreaga lume, dovedeşte actualitatea temelor propuse de conferinţa noastră. Le mulţumesc tuturor cercetătorilor din cele 13 ţări care, în aceste zile, se reunesc virtual la Bucureşti şi le doresc mult succes în prezentările lor pe care cu toţii le aşteptăm cu mare interes”, a declarat decanul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, conf. univ. dr Antonio Momoc.
Programul detaliat al conferinţei se regăseşte aici:
http://www.fjsc.unibuc.ro/cercetare/conferintele-fjsc/30-years-of-higher-education-in-journalism-and-communication-in-eastern-europe-after-1989
Publicul larg care doreşte să asiste la lucrările conferinţei o poate face la link-urile de acces de aici:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZmpzYy51bmlidWMucm98ZmFjdWx0YXRlYS1kZS1qdXJuYWxpc20tc2ktc3RpaW50ZWxlLWNvbXVuaWNhcmlpfGd4OjEwODQwNzU4ZmFiMzM2Mzk