Produsele care nu vor mai apărea în magazine. Începând cu data de 3 iulie, mai multe produse de unică folosinţă vor dispărea de pe rafturi.
Produsele interzise sunt beţişoarele pentru urechi, tacâmurile şi farfuriile, paiele agitatoare pentru băuturi, beţele pentru baloane, paharele şi caserolele din plastic sau polistiren expandat.
Ministerului Mediului promite că va veni cu un plan
România a avut doi ani la dispoziţie să ia aceste măsuri impuse printr-o directivă din 2019 a CE, potrivit Stirile Protv.
Reprezentanţii Ministerului Mediului recunosc că vor face totul pe ultima sută de metri şi că vor veni cu un plan, fără să depăşească termenul impus de comisarii europeni.
Comisarii europeni spun că ţările ar trebui să ia măsuri care să limiteze şi consumul de pungile din plastic biodegradabil, pentru că nu există studii care să arate că acest tip de plastic se descompune rapid, dar şi pentru o altă categorie de produse pentru care nu există înlocuitor precum şerveţelele umede, care se descompun foarte greu, pachetele şi foliile din plastic sau filtrele de tutun.
„Un principiu care este introdus odată cu această directivă este „poluatorul plăteşte”, adică producătorul trebuie să se asigure că în anumite cazuri este cel care va colecta resturile, deşeurile rezultate în urma utilizării acestor produse.”, a declarat Ștefan Turcu – Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Şi restaurantele care fac livrări la domiciliu sunt nevoite să renunţe la tacâmurile şi caserolele din plastic, chiar dacă asta înseamnă cheltuieli mai mari.
În atenţia Comisiei Europene au intrat şi echipamentele de pescuit. Anual peste 11 mii de tone de astfel de produse sunt pierdute sau aruncate în mări şi oceane.