Senatorul PSD Gabriela Firea a adresat o interpelare în Senat pe tema importului de alimente în România, o practică care le aduce românilor pe masă ”produse de o calitate inferioară”. Aceasta se întreabă ce s-a ales de “grânarul” Europei și solicită să afle care sunt direcțiile de acțiune ale Guvernului respectiv ale Ministerului Agriculturii pentru a asigura creșterea ponderii produselor locale în consum.
”Ce s-a ales de “grânarul” Europei? Importăm și produse de o calitate inferioară celor de la noi! Am adresat o interpelare pe acest subiect grav ministrului agriculturii. Acest guvern nu dă semne să aibă o strategie pentru susținerea agricultorilor și fermierilor români.
”Cumpărăm produse de patiserie de 13 ori mai scumpe pe tonă decât grâul pe care îl exportăm”
Masa românilor este în proporție covârșitoare formată din produse din export. Cifrele oferite zilele trecute de către secretarul de stat din Ministerul Agriculturii sunt șocante. Importăm 70% dintre produsele alimentare. Cumpărăm produse de patiserie de 13 ori mai scumpe pe tonă decât grâul pe care îl exportăm. Cumpărăm inclusiv pâine congelată, deși cândva România era numită “grânarul” Europei.
Importăm carne de porc de aproape 600 de milioane de euro, dar și brânzeturi și produse de patiserie.
”Românii ajung să plătească mai mult pentru produse care de cele mai multe ori sunt inferioare”
Suntem dependenți de importurile de alimente și acest lucru îi afectează pe toți românii, pentru că ajung să plătească mai mult pentru produse care de cele mai multe ori sunt inferioare celor care ar putea fi obținute în țara noastră”, a precizat fostul primar al Capitalei în Parlament.
În același timp, senatorul PSD solicită să afle ”care sunt direcțiile de acțiune ale Guvernului respectiv ale Ministerului Agriculturii avute în vedere pentru a asigura creșterea ponderii produselor locale în consum și reducerea importurilor de alimente”.