DoctorNews: INFERTILITATEA TUBARA

Doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn, continuă să ne ofere mai multe răspunsuri și detalii din zona tratamentului infertilității, medicinei materno-fetale și intervențiilor chirurgicale asociate, precum și celor de tip ginecologic.

În articolul de astăzi, Dr. Chirita ne oferă mai multe detalii legate de:

  • INFERTILITATEA TUBARA

Infertilitatea tubara este imposibiltatea obtinerii sarcinii din cauza disfunctionalitatii trompelor uterine.

Trompele uterine sunt structuri ce asigura comunicarea ovarelor cu uterul. Functia lor este de a prelua un ovocit(celula reproducatoare feminina) de la nivelul ovarului si a il mobiliza pana in apropierea uterului, unde, prin intalnirea cu un spermatozoid, are loc fecundarea acestuia. Ovocitul fertilizat va ‘cobori’ in uter, unde are loc implantarea.

La o trompa disfunctionala tot acest proces nu se poate realiza. In functie de locul in care trompa este afectata, fie spermatozoizii nu pot ajunge la nivelul trompei, fie ovocitul nu poate fi preluat de trompa, fie embrionul nu poate parcurge drumul inspre uter.

Cauza obstructiei tubara este data de infectii pelvine, endometrioza, aderente intraabdominale, malformatii congenitale.

Cauza cea mai frecventa a obstructiilor tubare este infectioasa. Boala inflamatorie pelvina, anexitele date de germeni ca si Clamydia, Mycoplasma si Ureaplasma netratate sau tratate tardiv si necorespunzator, produc, in timp, obstructii ale trompelor uterine.

Leziunile de endometrioza pot determina , si ele, obstructie trompelor uterine.

Practic orice interventie chirurgicala pelvina, prin aderentele ce apar ulterior, poate determina disfunctionalitate uni- sau bilaterala a trompelor.

Diagnosticul se pune pe baza unor investigatii specifice.

Histerosalpingografia se realizeaza sub control radiologic

Histerosonografia se realizeaza sub control ecografic si este mai larg acceptata de catre paciente din punct de vedere al confortului interventiei.

Laparoscopia este o intervetie de o amploare mai mare, dar are avantajul unui diagnostic cert si al posibiltatii repararii defectului.

Tratamenul-infertilitatea de cauza tubara are ca si indicatie ferma fertilizarea in vitro. Chiar daca prin laparoscopie se poate incerca rezolvarea chirurgicala a cauzei in sine, de cele mai multe ori o trompa o data obstruata are sanse minime de a functiona normal.

Articol scris de doamna doctor Viorica Chirita, medic Primar Obstetrica-Ginecologie, la Spitalul Wellborn

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati