Românii stau la cozi kilometrice pentru a intra în Grecia. MAE: Este un film pe care, din păcate, îl vedem din nou

Turiștii fac coadă la intrarea în Grecia pentru a-și petrece weekendul în țara elenă. Cozile de ieri se întindeau pe aproximativ 5 kilometri.

În unele situații este deschis un singur ghișeu, iar turiștii sunt nevoiți să aștepte ore întregi.

MAE a emis atenționare de călătorie

Vinerea trecută, Ministerul de Externe a emis o atenționare de călătorie pentru țara elenă, ținând cont de numărul mare de persoane care vizitează Grecia în această perioadă.

Ministerul de Externe le recomandă cetățenilor români care merg în vacanță să folosească toate punctele de frontieră și să completeze formularul PLF (Passenger Locator Form).

Românii se îmbulzesc să ajungă în Grecia după ce destinația a intrat pe lista verde a țărilor cu risc epidemiologic scăzut, în urma deciziei de săptămâna trecută a CNSU.

Pentru a intra în Grecia sunt acceptate acum și testele rapide antigen, iar copiii sub 12 ani nu au nevoie nici măcar de test.

Foto: Facebook / Forum Grecia

MAE: „Este un film pe care, din păcate, îl vedem din nou”

Oana Darie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, spune că situația ține în mod exclusiv de modul în care autoritățile elene decid să gestioneze punctele de frontieră, scrie Digi24.

Purtătoarea de cuvânt a MAE spune că există o defazare între anunțurile pe care Atena le transmite oficial către București și situația din teren.

„Au fost și situații, inclusiv anul trecut, în care a existat o discordanță între normele anunțate oficial de autoritățile elene și practică, adică modul în care erau implementate acele norme. Aș vrea să subliniez că datoria Ministerului de Externe față de cetățenii români este să informeze – și o facem în mod constant – , dar informațiile pe care noi le transmitem cetățenilor sunt cele comunicate oficial de autoritățile elene”, a subliniat Oana Darie.

„Este un film pe care, din păcate, și dvs, și noi îl vedem din nou”, a adăugat ea.

„Modul în care sunt gestionate punctele de frontieră ține exclusiv de autoritățile elene”, a insistat Oana Darie. Ea a reamintit o situație de anul trecut, când oficial se știa că punctul de frontieră de la Nymphaia este închis, dar în practică, la punctul de frontieră, poliția de frontieră permitea punctual trecerea anumitor turiști, ceea ce făcea ca lucrurile să se „inflameze”.

„Există diferența între norma oficială, pe care autoritățile din toate statele le comunică și noi le punem pe site-ul MAE, și modul în care aceste norme sunt aplicate. Implementarea efectivă ține de autoritățile elene”, a repetat explicația purtătoarea de cuvânt a MAE.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106774035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati