Măsuri pentru combaterea poluării în Bucureşti: Primăria Capitalei continuă demersurile pentru elaborarea unui nou Plan Integrat de Calitate a Aerului.
Primăria Capitalei a lansat în SEAP un anunţ de consultare a pieţei ce vizează determinarea valorii estimate pentru servicii de elaborare a Studiului de calitate a aerului şi asigurării asistenţei tehnice pentru realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti (PICA) pentru perioada 2022-2026.
Conform unui comunicat transmis de PMB, anunţul de consultare a pieţei a fost lansat în SEAP pe 2 iulie.
„Astfel, până pe data de 16 iulie 2021, operatorii economici interesaţi pot transmite opinii, sugestii sau recomandări cu privire la specificaţiile tehnice, valoarea estimată a achiziţiei serviciilor de consultanţă în lei fără TVA şi termenul de livrare de la data semnării contractului de servicii”, prevede comunicatul.
Adresa de e-mail la care se pot trimite propuneri este secretariat.directiademediu@pmb.ro.
Specificaţiile tehnice privind serviciile solicitate pot fi consultate accesând următorul link: https://www.pmb.ro/interes-public/arhiva/get-public-interest-announcements/2021/129.
În document se menţionează că Primăria Capitalei a întreprins acest demers având în vedere faptul că Municipiul Bucureşti se află în procedură de infringement, iar Planul Integrat de Calitate a Aerului aprobat în 2018 nu şi-a atins obiectivele, deoarece în Capitală se înregistrează în continuare valori ridicate ale nivelului de poluare. Se reaminteşte totodată că la nivelul PMB a fost elaborat, pe baza unui studiu de calitate a aerului din anul 2013, Planul Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti 2018-2022, aprobat prin H.C.G.M.B. nr. 325/14.06.2018.
„Prin elaborarea Studiului de calitate a aerului se urmăreşte, printre altele, identificarea principalelor surse de emisie şi elaborarea hărţilor de poluare, identificarea măsurilor de reducere a emisiilor asociate, precum si evaluarea măsurilor prevăzute în P.I.C.A. 2018-2022 în ceea ce priveşte efectele implementării, dificultăţile în implementare, atingerea indicatorilor stabiliţi. Asistenţa tehnică este necesară pentru realizarea Planului Integrat de Calitate a Aerului în Municipiul Bucureşti pentru perioada 2022-2026 şi a Planului de Menţinere a Calităţii Aerului în Municipiul Bucureşti pentru perioada 2022-2026 în vederea definirii cadrului de implementare a măsurilor menite să asigure protecţia calităţii aerului atât în municipiul Bucureşti, cât şi în zonele de influenţă a poluării din Capitală”, reiese din comunicat.