Oana Ozmen (USR PLUS), vizită în două școli bucureștene care implementează conceptul nZEB, clădiri cu un consum 0 de energie

Deputata USR PLUS Oana Ozmen a participat la evenimentul „nZEB Roadshow Romania”, organizat de clusterul pRO-nZEB împreună cu INCD URBAN-INCERC în data de 14.07.2021. În cadrul proiectului The nZEB Roadshow a fost organizată prima „Săptămână nZEB’’.

Cu acest prilej, Oana Ozmen a vizitat două școli din Sectorul 6, Școlile Gimnaziale nr. 197 și nr. 117, într-un tur ghidat privind soluții de instalații pentru reducerea consumului, îndreptate către standardul nZEB (clădiri cu un consum 0 de energie) în incinta școlilor.

Activitățile incluse în „săptămâna nZEB” au fost adresate mai multor categorii și grupuri de interes, cu precădere din domeniile profesioniștilor în nZEB, dar și administrațiilor publice (centrale și locale) sau cetățenilor interesați să locuiască pe viitor într-un mediu sănătos.

În cadrul Școlii nr. 197 – un exemplu care poate fi replicat la multe alte școli din București și din țară:
  • am fost impresionată de rezultatele lucrărilor de consolidare și ale celor efectuate în direcția eficientizării energetice
  •  fiecare clasă funcționează cu sistem de încălzire pe recuperator de căldură, care permite funcționarea acestuia în condiții de temperaturi scăzute, până la -15 sau -20 grade, fără să fie necesară preîncălzirea
  • fiecare detaliu este conectat în direcția eficienței energetice și ales pentru a asigura o bună coordonare și o integrare sinergică a tuturor elementelor
  • ferestrele sunt prevăzute cu măsuri de siguranță astfel încât geamurile să poată fi supervizate pentru a fi deschise, cu scopul de a educa elevi și profesorii să utilizeze optim sistemul de climatizare.
  • soluția folosită de proiectanți pentru izolarea fonică a sistemului de ventilație captează sunetul și zgomotul, dar ajută și la nivel estetic: mascare parțială a tubulaturii și montare atenuator de zgomot”, a precizat Oana Ozmen.

În cadrul Școlii nr. 117, a avut loc o prezentare a șantierului și a provocărilor implementării unui astfel de proiect. Aceasta este prima școală din România care se construiește în direcția standardului nZEB, iar etapele implementării fiecărui pas din proiect sunt pline de încercări și provocări pentru echipa care s-a angajat să ducă la bun sfârșit acest proiect.

„M-am bucurat să văd că noua clădire care se construiește în incinta Școlii nr. 117 va respecta standardul nZEB, că utilizarea de vată minerală bazaltică este inclusă în planul de proiectare pentru termoizolare, dar și că sistemul de ventilație ales este unul modern, construit pe sistemul pompelor de recuperare de căldură”, a declarat deputata USR PLUS.

„Măsuri guvernamentale care să încurajeze utilizarea materialelor prietenoase cu mediul”

În plus, deputata USR PLUS a subliniat faptul că sunt necesare măsuri guvernamentale care să încurajeze utilizarea materialelor prietenoase cu mediul.

„În contextul actual mondial, prețul materialelor de construcții înregistrează în ultima vreme o fluctuație constantă, iar acest aspect este unul extrem de problematic deoarece pune în dificultate implementarea coerentă și eficientă a unui proiect. O piață a materialelor de construcții care nu prezintă predictibilitate, unde prețul este fluctuant pe perioade scurte, va genera o creștere a costurilor la finalizarea construcției unei astfel de clădiri, deoarece bugetarea inițială a planului proiectat se va confrunta, cel mai probabil, cu majorări greu de estimat”, a mai adăugat Oana Ozmen, deputată USR PLUS și membru în Comisia de Industrii și Servicii.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati