Se vorbește tot mai des despre faptul că mașinile electrice vor reprezenta viitorul industriei auto, mult mai devreme. Potrivit Coface, vânzările de vehicule electrice vor creşte cu 70%, în 2021 faţă de anul anterior, iar în acest context preţurile pentru metalele utilizate în producţia acestor maşini, cum ar fi litiu, cobalt şi cupru, ar urma să se majoreze cu 34%, 25%, respectiv 47%, scrie b1tv.ro.
Piața mașinilor electrice ar urma să crească semnificativ
În acest context, metale sunt esenţiale în producerea bateriilor şi, prin urmare, beneficiază de tendinţe structurale puternice
Segmentul vehiculelor electrice continuă să crească la nivel global, cu o cotă de piaţă de 13% în 2020 comparativ cu 8% în 2019. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie:
– În timp ce vânzările de maşini au scăzut cu 6% în 2020, vânzările de vehicule electrice au crescut cu 41%, întrucât Europa a arătat un apetit puternic pentru acest segment
– În primul trimestru al anului 2021, vânzările de vehicule electrice au crescut cu 41% faţă de T1 2020, şi se estimează că acestea vor creşte cu 70% în 2021
În plus, motoarele cu ardere internă vor fi interzise la vânzare pe unele pieţe, inclusiv în Europa până în 2035, eliminând concurenţa pentru motoarele electrice.
Creșterea prețului metalelor
Această tendinţă pune presiune pe metalele necesare în producerea vehiculelor: litiu, cobalt, grafit, nichel, elemente din pământuri rare, aluminiu şi cupru. Câteva zeci de kilograme de metale, dacă nu chiar sute, sunt utilizate în producţia de baterii, în special aluminiu, care reprezintă aproximativ jumătate din greutatea totală, urmat de cupru, grafit şi nichel.
Aluminiul este utilizat nu numai în baterii, ci şi în alte părţi ale vehiculelor, cum ar fi şasiul sau panourile interne, datorită avantajelor sale de greutate şi capacităţii sale de a oferi protecţie sporită împotriva coliziunilor.
Cazul cuprului este, de asemenea, interesant: este esenţial pentru producţia de baterii, dar şi utilizat de furnizorii de energie electrică care trebuie să dezvolte noi reţele pentru a se adapta la electrificarea parcurilor auto şi la această nouă cerere de energie.
Coface se aşteaptă ca preţurile pentru nichel, aluminiu şi cupru să crească cu 34%, 25% şi, respectiv, 47% între 2020 şi 2021. În plus, cererea va creşte considerabil între 2020 şi 2050. Cererea de cupru pentru vehicule electrice va creşte cu 9,9% anual în perioada menţionată, în timp ce nichelul va creşte cu o rată anuală de 11,8%.