Filme ale regizorului şi scenaristului spaniol Luis Garcia Berlanda, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani, vor fi prezentate în cadrul evenimentului „Serile filmului spaniol: Berlanga, zâmbetul amar”.
Cele şase filme prezentate de Ambasada Spaniei la Bucureşti, în colaborare cu Muzeului Municipiului Bucureşti, vor putea fi văzute în grădina Casei Filipescu-Cesianu în perioada 24-29 august, începând cu ora 20,30.
Publicul va avea posibilitatea să vizioneze filmele „Bienvenido, Mr. Marshall!” (1953), „Calabuch” (1956), „Placido” (1961), „El verdugo” (1963), „Patrimonio Nacional” (1981), „La vaquilla” (1985).
„Selecţia urmăreşte ordinea cronologică a filmelor pentru a permite cinefililor să se apropie de creaţia lui Berlanga prin intermediul unei retrospective complete şi reprezentative a operei sale, care ilustrează cu iscusinţă un tablou al Spaniei din a doua jumătate a secolului al XX-lea. (…) De la ‘Bienvenido, Mr. Marshall!’, film ce prezintă pregătirile realizate de localnicii unui sat spaniol înainte de vizita autorităţilor americane şi speranţa acestora de a primi fonduri prin Planul Marshall, până la ‘El verdugo’, o comedie neagră despre un angajat al unei companii de pompe funebre care se îndrăgosteşte de fiica unui călău, Berlanga reuşeşte să ascundă cu atâta fineţe tragedia vieţii de zi cu zi în spatele hohotelor de râs, încât satira sa ajunge să evite controlul cenzorilor şi al autorităţilor”, se arată în comunicat.
Ciclul de filme face parte din proiectul comun derulat de Agenţia Spaniolă de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare, Institutul Cervantes, Institutul spaniol de Cinematografie şi Arte Vizuale (ICAA), Filmoteca Spaniolă şi Accion Cultural Espanola (AC/E) care îşi propune să aducă creaţia genială a acestui regizor mai aproape de marele public.
Cele şase filme dispun de subtitrare în limba română.
Evenimentul include şi o expoziţie outdoor alcătuită dintr-o serie de afişe ale unora dintre cele mai apreciate producţii ale cineastului amintit, care va putea fi admirată în perioada 24 august – 13 septembrie, la Casa Filipescu-Cesianu.