Norul toxic de cenușă vulcanică a intrat în România

Norul toxic generat de erupția vulcanului din Insulele Canare a intrat în România prin vestul ţării şi până deseară va acoperi întreaga ţară. Medicii au lansat un avertisment. ”Acest nor aduce și particule care sunt poate toxice și care pot să ne pună la un sistem de risc oncologic”. 

Erupția vulcanului din insulele Canare a produs o cantitate mare de dioxid de sulf care aduce poluare suplimentară şi este cancerigen, atrag atenţia medicii.

„Purtatul măștii devine indispensabil în perioada aceasta”

„În primul rând trebuie să purtăm mască și să ne limităm ieșirile din casă. În al doilea rând la poluarea aceasta cu microparticule să luăm în considerare că acest nor aduce și particule care sunt poate toxice și care pot să ne pună la un sistem de risc oncologic să zicem așa.

De aceea purtatul măștii devine indispensabil în perioada aceasta până acest nor trece.

Deci, poluarea cu microparticule și poluarea cu substanțe, cu noxe toxice, în special în zona oncologică trebuie să avem foarte mare grijă.

Recomandăm ca perioada aceasta să se limiteze ieșitul din casă şi să se poarte obligatoriu masca”, a declarat un specialist pentru antena3.ro.

Ce conține norul toxic care a intrat în România

Fizicianul Silviu Gurlui, profesor la Facultatea de Fizică din Iași, a explicat ce conține norul toxic.

„Este un fenomen violent, cumva previzibil, pentru că au fost o serie de cutremure înainte și populația a fost avertizată. Norul de compuși chimici, fie cenușă vulcanică, fie dioxid de sulf, poate și clor, brom, deci compuși ce pot afectat compoziția chimică a atmosferei la altitudine, ce pot influența și cantitatea de ozon, până la urmă. Acest nor a intrat în țară sau intră prin partea de vest și până mâine acoperă aproape toată țara.

Astfel de evenimente ar trebui tot mai mult implementate în modelele de climă pentru că o parte din compuși se pot degrada în timp mai repede, dar o parte rămân în atmosferă și pot conduce la modificări importante în proprietățile fizico-chimice ale unor pături atmosferice. De aceea e important de monitorizat. Din păcate, nu toți compușii dintr-un astfel de nor pot fi monitorizați atât de simplu”, a explicat prof. Silviu Gurlui.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati